SL. Tamsons utsätter resenärerna för en risk när biljettkontrollerna startas igång igen. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

INSÄNDARE: Tamsons "sommarpresent" – en smittorisk i SL-trafiken

Beslutet att införa biljettkontroller i SL-trafiken igen beskrevs av trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) som en "sommarpresent till det hederliga Stockholm". Helt fel – och en smittorisk att möta kontrollanterna, skriver Malin Appeltofft.

  • Publicerad 14:41, 23 jun 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Coronapandemin är långt ifrån över.

De flesta som jag känner har anpassat sig till ett nytt sätt att leva för att platta ut den berömda kurvan och vidtar försiktighetsåtgärder för att undvika smittspridning.

Visserligen sitter en del dödsföraktande unga människor väldigt tätt på uteserveringar i solens värmande strålar och riktigt verkar längta efter flockimmunitet men annars tycker jag att de flesta av oss uppträder respektfullt distanserat utom en och annan som tanklöst stövlar på i sina invanda fotspår utan att väja för sina medmänniskor vare sig det är på skogspromenaden eller i kön på mataffären. 

En som skyltar med sin tanklöshet är trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) som ser till att biljettkontrollerna ska införas igen i Stockholms kollektivtrafik efter ett uppehåll på drygt två månader. 

Tamsons säger: ”Det här är en sommarpresent till det hederliga och skötsamma Stockholm.”

Nej, Kristoffer Tamsons! Det är ingen present utan det är ett straff att utsätta trafikanterna för ytterligare en smittorisk då de omringas av biljettkontrollanter, ofta i sällskap av väktare. Och det är absolut ingen present till de hederliga och skötsamma stockholmare som används som ursäkt för att kunna kontrollera färdbevis under en pandemi och inkassera böter från en eventuell plankare.

SL startar biljettkontrollerna igen – idag

Jag kan inte tänka mig en olämpligare tidpunkt att skapa trängsel i kollektivtrafiken med biljettkontroller.

Är det SL:s största uppgift i dessa tider, att försöka få tag i någon gratisåkare och kassera in lite böter?

I skuggan av en pandemi är väl en plankare vårt minsta problem?

Att SL skapar trängsel med sina egna anställda är för mig inget annat än idioti.

Alla vi andra förlorar inkomster och i värsta fall våra liv i pandemin men SL passar på att tjäna pengar! 

I en annonskampanj som Storstockholms lokaltrafik, SL, sprider till länets invånare står det: ”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfunktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu”.

Det borde betyda: omedelbar avstigning för samtliga biljettkontrollanter.

En vettig sommarpresent till det hederliga och skötsamma Stockholm skulle vara en kollektivtrafik med hög turtäthet utan trängsel och köer!