Stora planer för centrala Bromma. Mellan 3 000 och 4 000 bostäder tror staden får plats här. Foto: Stadsbyggnadskontoret

INSÄNDARE: "Nonchalant av staden att inte ge besked om Riksby"

Obegripligt att det verkar krävas större underlag för att bygga ut sin villa än att bygga tusentals bostäder i Bromma. Det menar kolonisten Mikael Ljung, som vill ha tydliga besked om bostadsbyggandet vid Riksby koloniområde.

  • Publicerad 16:52, 20 feb 2017

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Gång efter annan har jag kontaktat politiker och tjänstemän i Stockholm stad och bett om en konsekvensanalys av de planerade byggena vid Riksby koloniförening. Här ska, enligt programförslag 2016, byggas omkring 4000 bostäder.

LÄS MER: Jätteplanen för centrala Bromma

Jag vill förstå hur de ser på att bygga på ett snart hundraårigt stadsplanelagt område med arkitektritade stugor och trädgårdar? Hur de ser på byggen på platser där fridlyst fauna (fladdermus, huggorm, groda) lever idag? Och hur de tänker när de drar gator rakt över fornlämningar från järnåldern och De Geermoräner som ligger oförändrat kvar sedan inlandsisen?

Det har varit i det närmaste tyst. Men häromdagen fick jag ett svar som säger att Stadsbyggnadsnämnden ska fatta ett beslut i vår och därefter ska de titta på de här ”detaljerna”.

Häpnadsväckande! ”Detaljerna” som jag beskrivit ovan, liksom flera fastigheter utefter Kvarnbacksvägen som även riskerar att rivas i brådrasket, är för mig inga ”detaljer” utan helt avgörande fakta.

LÄS MER: Kolonisterna i Riksby bjuder in till stormöte om kritiserade byggplanen

I Stadsbyggnadskontorets mycket generellt hållna programförslag 2016 anges bredden på vägarna som ska dras från Kvarnbacksvägen till de planerade husen i nya området Riksby Norra. Jag har, på plats, mätt varje väg med måttband. Min analys visar att 170 stugor med trädgårdar, SALK tennisbanor och flera bostadshus utefter Kvarnbacksvägen måste rivas för att ge plats åt det här nya området. Fridlyst fauna, gravsättningar och De Geermoräner ryker också. För mig är det här alltså inga ”detaljer” utan avgörande konsekvenser som bör ligga på bordet vid nämndens möte.

Stadsbyggnadskontorets agerande visar hur pressade de är att skaka fram attraktiva platser för bostadsbyggande. Men låt oss vända på steken: hur ser det ut om man vill bygga ut sin villa? Tvingas man inte skicka in noggranna och kostsamma arkitektritningar till Stadsbyggnadskontoret för att bli godkänd? Obegripligt att en utbyggnad på en villa kräver större underlag än vad som krävs från samma instans för att utplåna unika områden i Bromma.