Foto: Vilhelm Stokstad

INSÄNDARE. Jag vill dricka billig öl - stoppa gentrifieringen av bardisken

I Hägersten byts det klassiska fatölet ut mot IPA och annat finöl. Det är en oroande utveckling för oss som gillar att dricka mycket och ofta, menar insändarskribenten.

  • Publicerad 14:09, 20 jan 2016

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Läser med stigande ilska i förra numret av Tidningen Liljeholmen/Älvsjö om hur ölkartan ritas om i Hägersten. God och billig fatöl ger plats åt dyrt och trendigt rävgift som IPA. En utveckling som drivs av inflyttade 30-40-åringar med feta plånböcker och Brooklyn-komplex, som kräver en noga utvald, helst ”unik”, flaska med kul etikett att instagramma från barbordet när de småsmuttar sig igenom en timmes paus från livspusseltillvaron i sina retro-renoverade före detta arbetarlägenheter. Vilken sorglig samtid!

Priset på ölen är inte ens är en fråga för denna välbeställda övre medelklass. ”De betalar hellre lite mer och får en bättre öl”, säger en krögare till tidningen. Jo tack. Vi vet allt om dessa finkonsumenters vilja och möjlighet att ”betala lite mer”. Först gjorde de det omöjligt för en normalinkomsttagare att flytta inom sitt eget kvarter i Hägersten. Nu ska de gentrifiera bardisken också.

I bästa fall låter krögarna den stora starken förbli ett billigare, och förhoppningsvis fortsatt ljusare, alternativ till finölen i detta sköna nya Hägersten. I värsta fall dras den stora starken med i prisutvecklingen uppåt när en ökad acceptans för höga ölpriser breder ut sig.

För oss som gillar att dricka många öl – och ofta – vore det en väldigt tråkig utveckling.

LÄS ÄVEN:

Han skrev insändaren om ölgentrifieringen i Hägersten: "Stäng Liljeholmsbron"

Ölkartan ritas om i Hägersten