Sommarhäng. Hornsbergs strand på västra Kungsholmen är plats där många kommer för att bada, sola – och köra båt med hög musik. Foto: Michael Toll

INSÄNDARE: Jag är trött på allt dunka dunka

Innerstan är inte en plats för alla på grund av all hög musik överallt, skriver insändarskribenten.

  • Publicerad 19:30, 23 jul 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"När kvällen börjar bli behaglig cyklar jag åtta kilometer för att komma till min kolonilott i Tanto. Jag cyklar förbi Dramaten. De har en ny uteservering och spelar hög musik. Intill ett annat café med ännu högre ljudvolym. Jag cyklar förbi Berzelii park och Berns. Dunka dunka! Jag cyklar förbi Kungsträdgården. Mer dunka dunka! När jag äntligen kommer till kolonilotten skulle man tro att jag kommer till frid och ro, men där etablerade sig Boulebar Tanto med sommarverksamhet för tre år sedan, alldeles intill. 

Paradisiskt vackert, men...

Det är högsommar, koltrasten sjunger, vattnet blänker, det är paradisiskt vackert. Men ute på Årstaviken kör dundrande motorbåtar omkring och det spelas hög musik.

För att inte tala om alla som har högtalare med sig till parken. 

Jag är så trött på allt detta. Hur kommer det sig att det har blivit en oskriven lag att det ska vara hög musik överallt så fort det är sommar och något på gång. Betyder dunka dunka-musiken att folk saknar de gamla fabrikerna? Blir inte ungdomarna hörselskadade?

För några år sedan var jag i Gdansk i norra Polen. Där fanns en bilfri kaj längs en kanal med ett 30- tal små restauranger med uteserveringar. Alla hade lite musik, en del levande musik, men allt väldigt lågmält för att inte störa grannrestaurangerna. Man kunde utan problem sitta på uteserveringarna och samtala.

Ljudförbud viktigare än rökförbud

Innerstan ska vara en plats för alla åldrar, men jag vill hävda att det inte är det idag.

Det pratas om att införa rökförbud på uteserveringar. Ännu viktigare är det att införa ett regelverk för ljudvolymerna."