"Har du ett svenskt pass så är du svensk. Punkt." Foto: Mostphotos

Insändare: Har du svenskt pass är du svensk

  • Publicerad 20:11, 26 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I ett reportage om ungdomsrån intervjuas ungdomar både från förorten och innerstan. Det talas om hur man tänker som ung, både som förövare och offer. En av de intervjuade pojkarna från innerstan talar om icke-svenskar och svenskar. Det är en intressant artikel eftersom ungdomarna får komma till tals.

Någon slags slutsats verkar vara att det är viktigt att ungdomarna i högre utsträckning lär känna varandra och att segregation skapar problem. En vi och dom-känsla. Det tror jag också.

Det vi kan se hända i vårt samhälle i dag är till stor del bara ett resultat av de senaste decenniernas politik. En politik som lett till allt större ekonomiska klyftor mellan invånarna.

När jag växte upp på 1970- och 80-talen var stora delar av Stockholm fyllt av arbetarklass. Vasastan som i dag är den ”blåaste” stadsdelen var då den ”rödaste”. På Söder fanns gott om vanligt folk: konstnärer, musiker och vanliga knegare.

I dag befolkas stora delar av innerstan av vit medelklass. Deras barn går i skolor där integrationen ofta lyser med sin frånvaro. I dag har vi tusentals ungdomar i våra förorter som inte kan identifiera sig med Sverige och den svenska kulturen. Varför? För att deras föräldrar inte släppts in på den svenska arbetsmarknaden, för att de själva inte släpps in på de fina innerstadsskolorna, för att ljusa svenskar lyser med med sin frånvaro 
i deras bostadsområden.

Integration handlar mycket om viljan att integreras, men det är även allas vår plikt att sträcka ut en hand och välkomna den som ska integreras.

För om man inte känner sig välkommen i ett land, om man inte känner sig delaktig i ett samhälle och om man inte känner sig accepterad för den man är så kommer man aldrig att vilja integreras. Då är det tryggare att fortsätta i de gamla spåren istället för att kämpa sig till nya.

Låt oss börja sluta tala om svenskar och icke-svenskar. Vi är alla svenskar vare sig vi är mörka eller ljusa. Har du ett svenskt pass så är du svensk.

Punkt.

Jan Borchies