Foto: Mostphotos

Insändare: Farligt att yttra sig i hemtjänsten

  • Publicerad 17:06, 13 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag har uppnått ”mogen” ålder och har tidigare jobbat som projektledande konsult i många år innan jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist och beslöt mig för att prova någonting helt annat. Någonting där jag kunde känna att jag gjorde verklig skillnad för andra männi­skor och leva ut min sociala och empatiska sida.

Ändå vet jag att andra timanställda jobbar lika mycket som förut och det vittnas om att det ofta saknas folk. Så varför får inte jag jobb?

Det gick lätt och snabbt att få jobb som timvikarie 
i hemtjänsten och jag trivdes genast jättebra, både med jobb, kunder och kollegor. Ganska snart fick jag ett vikariat på fast schema vilket­ var toppen, eftersom jag fick bättre koll på både när jag skulle jobba och hur mycket jag skulle tjäna.

Det var naturligtvis betydligt mindre än jag drog in som konsult, men jobbet var också så mycket mer givande­. Vikariatet varade till sista september och efter­ det fick jag gå tillbaka på timmar.

Jag sökte deltidsjobb som personlig assistent för att kunna stanna kvar i hemtjänsten och ändå komma upp i mer eller mindre heltid. Jag tjatade mig till några inhopp i början av oktober, men sedan var det stopp. Jag har inte fått jobba en enda timme efter det, trots att jag har varit uppe på kontoret och hört mig för.

Ändå vet jag att andra timanställda jobbar lika mycket som förut och det vittnas om att det ofta saknas folk. Så varför får inte jag jobb?

Jo, med tiden har jag förstått att man inte kan jobba i kommunen och samtidigt vara politiskt aktiv i opposition. Särskilt inte om man, som jag, har åsikter och luftar dem för att få till förändring.

Om man anser att de anställda­ måste ha rimliga löner och arbetsvillkor och de många fina, goa människor vi besöker varje dag ska få den omvårdnad de förtjänar och betalar för. Om man talar om för chefen vad man tycker och inte missbelåtet­ knyter näven i fickan av rädsla att förlora jobbet.

Så alla fina vänner, både kunder och kollegor i hemtjänsten; jag lämnar er inte frivilligt och saknar er jätte­mycket. Jag kommer att fortsätta kämpa för att ni alla­ ska få bättre villkor, både 
i arbetet och i omsorgen.

/Cristina