Farsta - ett centrum i förfall? Foto: Läsarbild

Insändare: Bedrövligt att se centrums förfall

  • Publicerad 19:00, 16 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

När Farsta en gång invigdes var ambitionen att här skulle ett nytt mönstersamhälle växa fram. Farsta skulle bli ett föredöme för fram­tidens förorter och man ­anlitade de bästa arkitekter och stadsplanerare.

I början gick det riktigt bra. Sveriges mest ansedda varuhus NK byggde en filial mitt i centrum. Landets bästa matvarukedjor öppnade butiker vid torget. En fin restaurang startade strax intill. Man var stolt och glad över att bo och handla i Farsta.

Men den goda stilen höll inte i längden. Efter ett antal år stängde NK, många andra affärer försvann också. Det blev en rejäl downperiod.

Tyvärr verkar vårt centrum vara på väg utför nu igen.

Några exempel:

Huvudbyggnaden har bara två små hissar som ska betjäna de fyra nivåerna.

Av någon idiotisk anledning har man bytt ut transportbanden mot rulltrappor så att alla barnvagnar, rullatorer och handikappfordon måste trängas i långa köer framför hissarna. Till råga på allt var den ena hissen trasig en vecka eller mer kring jul. Dessutom var dörren på den andra hissen svår att stänga. Skandal att ingen reparatör dök upp. En dag sprack ett kloakrör så att en servering översvämmades av det äckliga innehållet.

Nu har den enda herr- och damekiperingen som förde kvalitetsvaror lagt ner.

Visst finns det matställen där man kan få sig en enkel lunch, men Farsta har i åratal saknat en bra restaurang, samtidigt som nya öppnas nästan varje månad i innerstan.

Det är bedrövligt att behöva se vårt centrum i tilltagande förfall. Man får full förståelse för dem som handlar i konkurrerande fräscha centrum om inte Farsta snarast rycker upp sig rejält. Särskilt som hela trakten enligt stadsplanen ska hårdexploateras med tusentals nya bostäder.

Rädda Farsta från sjabbighet och 
förslumning.