Insändarskribenten vill se ett förbud mot att ge pengar till tiggare. Foto: Mitt i

Inför förbud mot att ge till tiggare – inte förbud mot tiggeri

Att tiggeri florerar i Sverige en bra bit in på 2000-talet är ett stort misslyckande.

  • Publicerad 14:27, 24 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Mitt i det blomstrande svenska folkhemmet, vem kunde tro detta för 50 år sedan? Ingen inbillar sig väl att tiggarna verkligen vill sitta och huttra vid varuhusen under svenska vintrar?  Att de inte hellre skulle leva ett drägligt liv hemma i sina ursprungsländer?

Trots detta finns det de som protesterar då myndigheterna vill stoppa verksamheten, med den mest ursvenska metoden, förbud.

Att kriminalisera tiggeriet är varken humant eller effektivt. Förbudet bör i stället vara mot att ge pengar till tiggare!

Om ingen, frivilligt eller laglydigt, ger något till någon tiggare någonstans, då kommer definitivt denna, för alla obehagliga och förnedrande, företeelse att upphöra.

Men, detta är bara steg ett! Det behövs även en ny metod att hjälpa dessa stackars människor. På samma sätt som man kan ge bidrag till Cancerfonden, Läkare utan gränser och så vidare bör man skapa en motsvarighet som hjälper behövande i sina hemländer.

Att bidra på detta sätt skulle leda till en verklig förbättring, inte bara permanenta en hopplös situation.

Björn Sandberg