En riktigt bra skola kan motverka kriminalitet. Men samtidigt finns för lite pengar för att kunna satsa, skriver insändarskribenten. Foto: Läsarbild

”Har vi råd med fler miljardärer?”

  • Publicerad 17:30, 11 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att lyckas i skolan är den bästa vaccinen mot gängkriminalitet, säger en kriminolog vid Stockholms Universitet på radion.

En riktigt bra skola är alltså prio ett. Kanske också kvällsöppna bibliotek och bemannade parklekar kan bidra?

Men i dag finns för lite pengar till allt. Det finns inte tillräckligt ens till polis- och domstolsväsendet.

Skulle det då räcka med fler poliser? Nej, till och med polischefen säger att det krävs mer för att förebygga kriminalitet. Det krävs förebyggande åtgärder. Det krävs ett starkt och jämlikt samhälle enligt samhällsforskningen.

Men istället klagas det. Ofta är det samma politiker som nyss sänkte skatten som klagar mest på allt som inte fungerar. Man undrar hur de tror att det ska gå till. Ska folk trolla med knäna?

I Sverige har inkomstklyftorna ökat mest i Europa. Vi har idag ungefär samma klyftor som i början av 40-talet. I dag äger 187 miljardärer lika mycket som halva vår BNP. Det finns alltså pengar som skulle kunna lösa alla de problem vi ser i dag. Men de är på helt fel ställe. Några få procent har lagt rabarber på det mesta av samhällsresurserna.

Den stora frågan i dag är därför inte om vi har råd med fler undersköterskor, bibliotekarier, poliser, tullare, fritidsledare och lärare.

Frågan är om vi har råd med fler miljardärer.

Losita Garcia, pensionär