Leif Gripestam (M). Foto: Moderaterna

Gripestam (M): Märkligt att en liberal förespråkar kommunalt bostadsbolag

"Att påstå att jag som kommunstyrelseordförande skulle bestämma var unga människor ska bo är bisarrt" skriver Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande. Debatten om var ungdomarna ska ta vägen när de inte kan bosätta sig i Täby fortsätter.

  • Publicerad 14:03, 2 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Att unga människor väljer att flytta och bosätta sig på andra ställen är varken konstigt eller fel. Det kan handla om att man flyttar till jobb, studier eller kärleken. Eller helt enkelt för att man vill se något annat. Ett sådant exempel är jag själv som flyttade till Täby en gång i tiden. Jag tror personligen att det berikar att se mer än bara en plats under en livstid men det är så klart inget krav. Valfrihet råder som tur är. 
 
Jag tror inte på ett politiskt samtal som aktivt går ut på att missförstå varandra. Att påstå att jag som kommunstyrelseordförande skulle bestämma var unga människor ska bo är bisarrt. Särskilt för en person som ingår i den styrande politiska majoriteten som Saga gör.

LÄS ÄVEN: "Säg inte till oss var vi ska bo, Gripestam"
 
Förra året tog vi beslut om att bygga 4 000 nya bostäder. Såväl studentbostäder som hyres- och bostadsrätter,  varav en övervägande del är små lägenheter eftersom det är vad som efterfrågas. Vilka som väljer att bosätta sig i de nya bostäderna har jag inga som helst synpunkter på – för jag är liberal. 
 
Jag har länge arbetat för en mindre reglerad bostadsmarkand med större frihet för den enskilda och mindre makt till byråkrater och politiker. 
 
Vad som dock är märkligt är när någon som påstår sig vara liberal föreslår ett kommunalt bostadsbolag. Särskilt när det finns privata fastighetsvärdar som gör det bättre och smartare. Att kommunen ska börja bygga och förvalta lägenheter är något som inte löst bostadsbristen någonstans i Sverige. Det blir inte fler lägenheter och inte lägre hyra bara för att de råkar vara ägda av kommunen.

LÄS ÄVEN: "S: rösta med oss för ett kommunalt bostadsbolag"

I princip överallt där det finns utanförskapsområden finns det i stor omfattning kommunala hyresbostäder. I Norge råder det överskott på bostäder. De har sedan slutet av 50-talet en modell som bygger på sparande för ungdomar, tusentals små hyresvärdar och en stor del ägarlägenheter. Detta borde vi i Sverige också eftersträva istället att fortsätta med en modell, allmännytta och bruksvärdessystemet, som bevisligen har misslyckats i 75 år."