"Polisen, vi saknar er!", skriver Trollbäckenbon med anlednign av trafikmiljön i Trollbäcken. Foto: Stefan Källstigen

”Fotgängare lever 
farligt vid Alléplan”

  • Publicerad 13:51, 1 okt 2019

Har läst flera insändare rörande den alltmer otrygga miljön för fotgängare längs Bollmoravägen i närheten av Tyresö centrum. Jag kan rapportera från Trollbäckens centrum att läget är minst lika illa här.

Vi besöker Alléplan dagligen. Anländer vi med bil möter vi så gott som dagligen fordon som kör i fel färdriktning på parkeringen.

”Trafiken är farlig vid Tyresö centrum”

Smågrabbar med cykel eller­ moped (ofta på bakhjulen) som leker chicken race mot mötande bilar (!) och som fortsätter färden på trottoarerna i det lilla centrumet, i höga hastigheter.

Så gott som dagligen kör fordon i fel färdriktning

Cyklar, mopeder och motorcyklar parkerar överallt på trottoarerna, har nog aldrig sett något liknande någon annanstans. Det är alltså inte enstaka händelser utan regelmässigt förekommande.

Att ta sig från bilen till butik­ är allt annat än lätt här. Man måste ha ögon 
i nacken och vara beredd på att en cykel eller moped susar tätt intill i full fart på trottoaren!

”Stoppa fortkörarna innan någon skadas”

Har lagt märke till att cyklisterna cyklar på trottoarer i allmänhet i kommunen. I synnerhet i Trollbäcken verkar fenomenet vara utbrett.

Ett under­ att ingen blivit nermejad

Det är aldrig tillåtet att cykla (inte heller att köra moped klass 1 naturligtvis) på trottoar eller­ gångväg (barn upp till åtta år på cykel är enda undantaget).

Det verkar som att kunskapen om var man får cykla­ försvann i samband med att fler kombinerade gång- och cykelbanor anlades i kommunen.

Nu tycks många tro att det är okej att cykla överallt­, vilket alltså inte är fallet.

När det gäller fortkörningar är Gudöbroleden katastrofal

När det gäller fortkörningar är Gudöbroleden katastrofal­, kameror saknas både norr- och söder­gående från just Trollbäckens centrum. Vid gångfartsområdet på samma plats tycks alla ha gett upp, ingen håller max 7 km/h, snarare 40–70.

Illa, mycket illa, och ett under­ att ingen blivit nermejad på väg till/från bussarna. Många bilister saktar inte ens in, har sett oräkneliga ”nära ögat”-incidenter här.

Polisen, vi saknar er!

Bilist, mc-förare, 
cyklist, fotgängare
 samt Trollbäckenbo