Insändarskribenten vill se fler målade polisbilar på Tyresös gator. Foto: ≈sa Liljekvist

Fler poliser behövs på Tyresös gator och torg

  • Publicerad 15:32, 25 aug 2014

Tidningen Mitti hade en icke så upplyftande artikel om bostadsinbrotten i Tyresö. På bild fanns en polis som stod vid ett vägskäl (symbolisk bild?) och såg djupt bekymrad ut.

Det borde han ju vara eftersom det görs så lite i förebyggande syfte att för få ned inbrottsstatistiken i Tyresö.

Det är fortfarande för lite synliga målade polisbilar som kryssar fram och med sin närvaro kan skrämma bort objudna ”gäster”. Det räcker (tydligen) inte med bilskolorna som inte verkar skrämma bort några alls.

Buset bryr sig inte om dem, kanske kan de inte ens läsa på bilsidorna? Trafikskola? Ett skämt?

Finns det någon uppfattning eller statistik om vad dessa bilskolor verkligen gjort för nytta – när de en eller flera dagar efter ett fullgånget inbrott åker runt på dessa (då) tomma gator?

Nej, om alla invånare i Tyresö verkligen ska kunna känna trygghet i boendet måste polisen ompriotera sin verksamhet. Det duger inte att sitta på stationen och häcka. Ut på gator och torg i förebyggande syfte i stället.

Den taktik som som gäller i dag funkar ju inte längre. Från 4 procent till 15 procent uppklarade fall är man nu till tillbaka på ruta ett igen. Det här innebär ju i praktiken att antalet uppklarade fall egentligen inte är plus 4 procent – utan ett underkänt minus på 96 procent. Trist men sant.

Det spelar ingen roll hur mycket vi jobbar med larm, grannsamverkan, dna-märkning etcetera, om inte polisen gör ett motsvarande gott arbete.

Men så här kan vi inte ha det i fortsättningen, polisen måste återgå till att jobba i förebyggande syfte och inte som nu bara konstatera att det är hopplöst läge. De flesta vet precis lika väl som jag vad ett bostadsinbrott innebär för den utsatte.

Det handlar inte bara om att bli av med värdeföremål och kanske krångel med polis och försäkringsbolag utan även den hemska känslan av den kränkning som skett av ens hem. Som tur är har det inte varit (vad jag känner till) några personskador ännu.

Lars Ternblad,

Grannsamverkanombud

i Fårdala

Det är fortfarande för lite synliga målade polisbilar som kryssar fram och med sin närvaro kan skrämma bort objudna gäster.