Foto: Anders Gustafsson

Erkänn felet och sätt tillbaka fartguppen

  • Publicerad 17:02, 29 jun 2014

När man läser kommunens argumentering om varför inte fartgupp kommer på plats på Hjulsta Backar i Hjulsta, så kan man av historielösheten tro att alla på trafikkontoret har anställts där förra månaden. Ska det vara så svårt att erkänna att man har gjort fel? Och sen rätta till det.

För som alla vet fanns det fartgupp på Hjulsta Backar ända fram till 2008. Då var hastigheten på vägen betydligt lägre. Det var när kommunen tog bort fartguppen som vi boende fick de problem som vi har i dag, när den oguppade vägen av vissa bilister och mc-förare närmast används som en frifartsträcka.

Jag har själv varit i kontakt med trafikkontoret och bett att få ta del av den utredning som låg till grund för beslutet att ta bort fartguppen, och har även frågat efter den utvärdering som rimligtvis bör ha gjorts efteråt för att undersöka hur det påverkat trafiken.

Men på trafikkontoret kan man varken hitta utredningen som ligger till grund för beslutet att ta bort fartguppen, eller någon utvärdering om vad den genomförda förändringen har inneburit för trafiksäkerheten.

Så sluta tjafsa nu! Sätt tillbaka fartguppen och håll inte på att tramsa med att hastigheterna ska mätas igen i höst. Den mätning som man själv har gjort med de av de boende uppsatta fartguppen på plats visar ju faktiskt det som vi hävdar – nämligen att fartguppen behövs.

Genom mätningen kommunen gjorde, och som Lokaltidningen Mitt i berättat om, har man visat att med fartgupp på plats så sjunker den genomsnittliga hastigheten på gatan till under maxfarten 30 kilometer i timmen. Kommunen har själv i en egen mätning visat att fartguppen har effekt.

Så sätt då tillbaka de fartgupp som ni tog bort 2008! Och gör det innan fler blir påkörda och skadade här på vägen mellan våra hus.

Stephan Gullberg, Hjulsta

Hastigheten var lägre när fartguppen fanns på plats, enligt skribenten.

arkivbild

Det var när kommunen tog bort fartguppen som vi boende fick de problem som vi har i dag.