Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

”Er aggressiva ton gjorde mig ledsen”

Insändarskribenten undrar om vi borde ställa högre krav på hur vi kommunicerar med varandra.

  • Publicerad 17:29, 27 jul 2018

Jag springer på den asfalterade vägen som går runt Storkällans kyrkogård. Jag är ensam, det går inte fort och jag håller mig på sidan. Jag njuter av att röra mig, av tystnaden och den fina omgivningen.

Helt plötsligt kommer en dam på cykel rakt emot mig och jag tvingas ner i diket. Förstår inte, hur kan hon inte ha sett mig?

Jag fortsätter och efter en stund möter jag henne igen, åter styr hon rakt på mig. Jag ser nu att hon ser arg ut. Hon säger inget, stannar inte cykeln, tvingar bara ner mig i diket och åker vidare. Nästa gång jag springer samma runda skriker en kvinna, hundra meter bort på gräsmattan närmare gravarna åt mig: ”Att du inte skäms, motionera på en kyrkogård.”

Tonen är hög, gäll och aggressiv. Jag blir helt paff, stannar och svarar: ”Oj, känner du så.” Min intention är att stanna och att vi ska prata med varandra. Hon fräser åt mig med en cigarett vippande i mungipan och markerar tydligt att hon inte vill prata när hon vänder ryggen åt mig.

Det är uppenbart att dessa damer inte tyckte att det passade sig att jag sprang där jag gjorde. Min bedömning är en annan, det skulle inte falla mig in att springa på gräsmattorna mellan gravarna, men att springa på den asfalterade vägen tycker jag är okej. Jag och damerna tycker alltså olika men det är inte det jag vill lyfta. Det är deras sätt att förmedla sin åsikt som gjorde mig jätteledsen.

Jag menade inget illa och ville absolut inte kränka någon – jag hade varit beredd att respektera deras åsikt och springa någon annanstans om de förmedlat den på ett trevligt och civiliserat sätt. Om de stannat upp, pratat med mig, förklarat. Kanske finns ett förbud som jag missat eller så är det bara en känsla. Det hade inte spelat någon roll – jag hade varit beredd att respektera.

Damernas metod fungerade, jag springer inte där längre. De kan känna sig nöjda. Kanske allt är bra. Eller? Kan större krav ställas på hur vi kommunicerar? Även när man tilltalar en idiot (=undertecknad löpare).

Sorgsen löpare