Chic bets ihjäl av en grannhund tidigare under hösten. Foto: Läsarbild Privat

”Din hund högg ihjäl vår terrier”

Bengts hund Chic bets ihjäl av en annan hund. Nu vill han införa särskilda hund-körkort för ägare till så kallade kamphundar, skriver han i en insändare.

  • Publicerad 10:45, 24 nov 2018

På valdagen den 9 september blev min yorkshireterrier Chic, 10 år, ihjälbiten framför mina ögon av en så kallad kamphund.

Jag vaknar fortfarande på nätterna med denna hemska syn framför ögonen, en mardröm.

Okopplad kamphund

Vi var ute på den vanliga promenaden i Österskär, som vi gjort hundratals gånger, då plötsligt en okopplad kamphund (30–35 kilo) helt oprovocerat kommer utrusande från grannhuset.

”Kampen” var över på några sekunder. Själv föll jag omkull under tumultet och kunde bara se hur kamphunden bet Chic 3–4 gånger, varav det sista bettet över nacken var dödande. Det är en tragedi. Det förstår alla hundägare och många andra också.

En hund är en familjemedlem

En hund är en familjemedlem. Men vad har då hänt efter ”mordet”?

Ännu ingen ursäkt från ägaren

Jo, trots skriftlig uppmaning har hundägaren inte hört av sig till varken mig eller min fru. Inte en ursäkt, inte en förklaring. Hundägaren är 26 år och var på besök hos sin far. Bara det faktum att man skaffar en sådan här hund tyder på att något inte står riktigt rätt till.

Det förstärks av hans bristande ansvarstagande efter händelsen. I den mån så kallade kamphundar ska tillåts i samhället, måste hund-ägaren avkrävas någon form av ”körkort”, som inte bara innefattar hundkunskaper, utan också en acceptabel begåvningsnivå.

Pengar kan inte ersätta Chic

Juridiskt kan vi stämma hundägaren i ett civilmål (Brott mot den lokala ordningsstadgan). Men det är bökigt och man ser inte sin hund som en ekonomisk investering. Inga böter i världen kan ju ersätta Chic

Bengt Gustafsson, husse