Alliansen och Miljöpartiets mandatperiod inleddes med chockbesparingar på 45 miljoner kronor för kulturen i Stockholm. Det följdes av ett coronanedstängt kulturliv som efter återöppnandet står inför stora resursbrister, och ett styre som halvhjärtat slänger in småpengar här och där.

Stockholms kulturborgarråd under de senaste fyra åren, Jonas Naddebo, kan omöjligen känna sig nöjd med sådana spridda skurar.

Historisk nedskärning

Att skära ner på det gemensamt ägda och göra rum för vinstdrivna företag har varit borgerlighetens främsta uppgift. 2019 aviserade Naddebo en historisk nedskärning av biblioteken, riktat specifikt mot de anställda.

Inom ett år var 40 tjänster borta, och även öppettiderna minskade rejält. Anser Naddebo att läsandet är ett särintresse för privilegierade?

Garanti för bibliotek

Runtom i landet har många skolbibliotek försvunnit och flera bibliotek har haft sommarstängt. Sex av tio skolor i Sverige saknar helt ett bibliotek. Detta trots att all forskning visar på att skolbibliotek med utbildad personal ger den i särklass största effekten på barns läslust och kunskapssökande.

Feministiskt initiativ Stockholm vill satsa på och utveckla skolbibliotekens roll genom att införa garanti för bibliotek i stadens skolor, med minst en halvtidsanställd bibliotekarie.

Fem av våra förslag

Kulturpolitik måste hänga ihop med visionen av hur ett samhälle ska se ut. Det är inget man hakar på som dekoration eller lämnar till marknadskrafterna att lösa. Feministiskt initiativ vill att tillgängligheten till kunskap, konst och kulturella uttryck ska vara en grundprincip i samhället. Det här är fem av våra förslag för att stärka kulturen i Stockholm:

1. Bibliotekslyft. Biblioteken ska stärkas som demokratisk arena genom ett bibliotekslyft över hela staden. Detta kommer att skapa arbetsmöjligheter för fler bibliotekarier, möjliggöra längre öppettider och öka våra barns läslust.

2. Kulturhus i varje stadsdel. Kulturen behövs för att ge utrymme för en mångfald av idéer och möjlighet till både identifikation, överskridande och olikhet. Oavsett var i Stockholm du bor ska du ha tillgång till ett rikt kulturliv. Därför vill vi införa ett kulturhus i varje stadsdel, med särskilt fokus på våra förorter.  

3. Fler ateljéplatser till lägre hyror. När Stockholm utvecklas och växer behövs fler ateljéplatser för stadens konstnärer. Utnyttja befintliga lokaler, som idag står tomma som följd av onlinehandling och skyhöga hyror, för att skapa levande kvarter.

4. Förbättra samarbetet mellan skolan och Kulturskolan. En undersökning från Lärarförbundet visar att lärare inom musik- och kulturskolan flaggar om en alldeles för hög arbetsbelastning och bristande samarbete med skolor. Vi vill öka samarbetet genom att ansluta Kulturskolans undervisning till skoldagen.

5. Involvera urfolk och de nationella minoriteterna i utvecklingen av Kulturskolans kursutbud. Som ett led i stadens arbete med de nationella minoriteterna ska Kulturskolan genomföra en satsning på verksamheter med fokus på de nationella minoriteterna och dess olika kulturuttryck.

Krävs stora satsningar

Högerns marknadsstyrda kulturvision utgör ett hot mot den tillgängliga kulturen. Det krävs stora satsningar för att stimulera Stockholms kulturliv, stötta kulturarbetare och kulturutövare, öka tillgängligheten för våra barn, och skapa långsiktig hållbarhet inom sektorn.

Den 11 september kan vi rösta för en riktig kulturpolitik – och en kulturhuvudstad värd namnet.