Mål. Varje läkare ska ha som mest 1500 patienter. Vi vill öppna fler vårdcentraler och ge mer resurser till de mottagningar som har sjukast patienter, skriver Aida Hadzialic (S). Foto: Motsphotos/Anna Molander

Debatt: Vi måste tillbaka till att ge vård efter behov

Det är dags att stärka vårdcentralerna i hela länet och ge varje stockholmare en fast läkarkontakt. Målet är att varje läkare ska ha som mest 1500 patienter. Vård efter behov måste garanteras i hela Stockholmsregionen igen, skriver oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S),

  • Publicerad 10:00, 10 jun 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I grunden ett politiskt misslyckande. Stockholm är den rikaste regionen i hela Sverige.

Vården blir allt mer ojämlikt fördelad. Vård runt om i regionen tvingas lägga ner när den anses vara olönsam. Vad som borde varit en politisk uppgift med syfte att garantera varje Stockholmare tillgång till vård, har idag getts bort till marknaden.

Sedan Moderaterna tog över makten i Region Stockholm har sjukhus sålts, mottagningar har fått stänga och vård har tvingats lägga ner i hela länet. Samtidigt har inte en enda egen vårdcentral byggts av Region Stockholm sedan 2009. Det är en direkt konsekvens av att allt mer av stockholmarnas sjukvård förvandlats till en marknad.

Ett politiskt misslyckande

I grunden är det ett politiskt misslyckande. Region Stockholm är den rikaste regionen i hela Sverige. Man inkräver också högst skatt från sina medborgare av samtliga regioner. Då bör skattebetalarna kunna förvänta sig att de styrande politiker tar sin huvuduppgift på allvar: att leverera vård efter behov i tid jämlikt i hela regionen. 

Detta ansvar tar inte Moderaterna idag. Istället har man låtit landets väntetider på akuten växa till de längsta i hela Sverige. Vården har flyttat från patienterna och inte till dem – vilket fått dem att söka sig till akutmottagningar istället. 

Regionen kan bättre

Vi vet att Region Stockholm kan bättre. Därför lanserar vi socialdemokrater nu flera vallöften. Der är dags att stärka vårdcentralerna i hela länet och ge varje stockholmare en fast läkarkontakt. 

1. Fast läkarkontakt. Mål om att stockholmarna ska ha en fast läkare och att varje läkare ska ha som mest 1500 patienter. Det ger en högre kontinuitet och kortar väntetiderna.  

2. Generalplan för utbyggnaden av vård utifrån vårdbehoven. Vi vill öppna fler vårdcentraler och ge mer resurser till de mottagningar som har sjukast patienter. 

3. En kvälls- och helgöppen vårdcentral i varje stadsdel och kommun. Du ska inte behöva åka till akuten om du inte måste. 

4. Ett lyft för personalen på vårdcentralerna. De som jobbar på vårdcentralen ska få fler kollegor och mer tid med patienterna. Vi vill genomföra ett rejält personallyft för bättre arbetsvillkor, inflytande och lön. 

Självklar rättighet

Den 11 september är det val. Då är det dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över sjukvården. Vård efter behov måste garanteras i hela Stockholmsregionen igen. Det är en rättighet som måste bli varje stockholmares självklara egendom.