Före pandemin kunde det se ut så här på Vällingby teater. Nu kämpar kulturlivet, men staden gör betydligt mer än Vänsterpartiet vill påskina, menar kulturborgarrådet i ett svar. Foto: Arkivbild: Anna Rönnqvist

Debatt "Vi är smärtsamt medvetna om att kulturen lider"

Vänsterpartiet har valt att missleda läsarna när det gäller Stockholms insatser för kulturarbetare under pandemin, anser kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) i ett svar.

  • Publicerad 16:15, 27 okt 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Svar till Torun Bouchers debattartikel:

https://www.mitti.se/debatt/debatt-stockholm-maste-stotta-kulturarbetarna-nu/reptjp!fbHYf2q1I4aOanTKEBExQ/

Det är tråkigt att kulturnämndens vice ordförande Torun Boucher (V) väljer att blunda för och missleda läsarna när det gäller Stockholms insatser för kulturarbetare under pandemin. Vi är alla smärtsamt medvetna om att Stockholms kulturliv lider på grund av de restriktioner som alltjämt finns och i praktiken innebär ett näringsförbud för en bred kultursektor. Sedan pandemins utbrott har vi i den grönblå majoriteten agerat mycket snabbfotat med många viktiga insatser för kulturlivet.

Redan i april fattade vi beslut om ett stödpaket där syftet var att rädda viktig kulturell infrastruktur i staden samt barn- och ungdomskultur. Vi krävde ingen återbetalning för inställda verksamheter på grund av restriktionerna, vi stärkte upp stadens kulturlotsfunktion för att vägleda kulturaktörer i kris samt har genomfört omfattande hyresreduktioner i samverkan med de statliga insatserna. Insatser som gett både goda resultat och positiv respons från aktörerna som berörts.

Under sommaren ställde vi på kort tid om Kulturfestivalen och We are Stockholm till mindre coronasäkrade kulturaktiviteter under paraplyet Sommar 2020. Det resulterade i ett rekordstort antal evenemang, över 1 500 programpunkter, och skapade många hundratals jobb för kulturaktörerna. Vi såg till att kulturen kom ut även till de mest isolerade stockholmarna: https://www.mitti.se/nyheter/akrobater-roade-pa-boende-i-vasastan/repthy!dvwuCButNBqo51wbRgdEg/

Under hösten har vi fortsatt vårt arbete för att säkerställa kulturlivets överlevnad. Vi arbetar vidare med hyresreduktioner för kulturverksamheter där staden är hyresvärd. Vi ser till att kulturarbetare får jobb när vi satsar 8 nya miljoner på kultur till barn och unga i våra skolor. Vi ställer om nyårsfirandet till kultur i Kungsträdgården som redan vid start har mer än 160 evenemang och som ger jobb till kulturutövare, artister, ljus- och ljudtekniker.

Självklart är Vänsterpartiets ryggmärgsreflex att villkorslöst lova mer stöd i form av skattepengar. Det som är viktigt på riktigt är det den grönblå majoriteten gjort, snabbfotat ställa om, samt i denna svåra tid prioritera insatser som skapar jobb för våra kulturarbetare.

Kulturbranschen är oerhört drabbad och kommer behöva fortsatta insatser under en lång tid framöver. Men att vice ordföranden för Stockholms kulturnämnd förbisett allt vi gjort tyder antingen på ett oroväckande ointresse eller en medveten vilja att förleda läsarna.