Till vänster: Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Region Stockholm. Foto: Sverigedemokraterna/Karoline Montero Araya

DEBATT: Vårdpersonal ska inte skatta för gratis måltider

Slopa förmånsbeskattningen av vårdpersonalen under krisen. Det vill Sverigedemokraterna i att regionen ska kräva av regeringen.

  • Publicerad 16:47, 25 maj 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi har alla hört vårdpersonalen gång på gång hjälteförklaras, och vi instämmer i orden. De sliter outtröttligt dag och natt för att bekämpa covid-19 under rådande pandemi. Som stöd och för att underlätta i vårdpersonalens redan hårda vardag har fantastiska initiativ från både allmänhet och företag tagits. Restauranger skänker gratis lunchlådor, privatpersoner skjutsar vårdpersonal så att de kan undvika kollektivtrafiken. Samtidigt har Region Stockholm likt andra regioner slopat parkeringsavgifterna för de vårdanställda.

Men nu står vårdpersonalen inför en rejäl skattesmäll. Genom att få gratis matlådor, kostnadsfri skjuts till jobbet och gratis parkering riskerar personalen att förmånsbeskattas med flera tusen kronor. Under skogsbränderna 2018 kämpade tusentals brandmän och frivilliga under horribla förhållanden för att senare straffbeskattas för de gåvor de fick för sina insatser. Det är ingen värdig behandling av den som räddar liv.

Samtidigt förstår vi att det är så regelverket ser ut. Den svenska byråkratin och Skatteverket fungerar precis som vanligt trots pandemin. Men regler går att ändra och anpassa. Vi vill därför att lokalpolitikerna i Region Stockholm omedelbart kräver regeringen på en slopad förmånsbeskattning av sjukvårdspersonal under coronakrisen. Med en hemställan till finansdepartementet kan vi snabbt ordna något som borde vara självklart för alla – i kristider utnyttjar man inte samhällets stöttepelare.

I svåra tider hjälps vi åt. Vi visar uppskattning gentemot de människor som håller ihop samhället. Och det är inte genom en fet skatteskuld inför semestern de människor som kämpar under tolvtimmarspass för att rädda livet på våra nära och kära ska tackas av med.

Nyligen gick S-regeringen ut med att förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda tillfälligt ska slopas. Men återigen, likt löftet om det slopade karensavdraget, gömmer regeringen den hela sanningen bakom fina lovord. Det egentliga förslaget saknar handlingskraft och innebär endast en tillfällig skattefrihet upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd. Med andra ord kommer vårdpersonal fortfarande att förmånsbeskattas om de tagit emot gåvor så som gratis taxi eller matlådor över 1 000 kr – ett belopp som snabbt infaller.

Vi är beredda att lägga den politiska prestigen åt sidan för att vädja till regeringen, som medmänniskor snarare än en opposition. Ta bort den skatt som straffar de som sliter som aldrig förr i svensk sjukvård och gör det på riktigt i stället för halvhjärtat. Vårdpersonalen ska inte tackas för sina hjälteinsatser med en skatteskuld. Om detta borde det finnas enighet oavsett partifärg.