Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ. Foto: Hanna Wigerdal

DEBATT: Vad ska majoriteten göra åt sexuella övergreppen bland unga?

Socialborgarrådet vädjar till vuxenvärlden för att komma åt problemet med sexuella övergrepp, men samtidigt säger man nej till ett sexlyft i stadens skolor. Vad tänker majoriteten göra åt problemet?, skriver Lisa Palm (Fi).

  • Publicerad 10:40, 15 sep 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stockholmsenkäten satte förra veckan igång en välbehövlig debatt om situationen för unga tjejer i staden. När Liberalerna höll sin pressträff förfasade man sig över att de som utsatts för sexuella övergrepp har fördubblats sedan 2016. Nu vädjar Jan Jönsson till föräldraansvaret för att komma till bukt med problemet. Självklart har hela vuxenvärlden ett ansvar i barn och ungas syn på sexualitet, men för att vara ett liberalt parti är det en synnerligen konservativ lösning. Om det är något vi fått bevisat genom vittnesmålen under #metoo så är det att även vuxna har stora problem med synen på tjejers kroppar och makten över dem.

Istället hade det varit intressant att höra vad det grönblåa styret i Stockholm kommer att göra med den här kunskapen som ju knappast kan vara en nyhet för någon. Vi har sedan tidigare larmat om den utsatta situation som tjejer befinner sig i, men varken då eller nu fått gehör för våra förslag. I artikeln får vi inte heller några svar på vad den grönblåa majoriteten vill göra, utan snarare ett konstaterande av det som vi redan vet: Stockholm är inte en jämställd stad.

"Räcker inte att vädja till föräldrar"

Borgarrådet Jönsson påpekar själv att det i första hand är pojkar och män som behöver stå i fokus för förändringen och jag håller med. Forskning med fokus på maskulinitet visar att det finns tydliga kopplingar mellan stereotypa normer kring kön och våldsutövande. 90 procent av unga personer upplever att det finns förväntningar kopplat till kön. De killar som instämmer i stereotypa påståenden om maskulinitet är vidare mer benägna att använda sig av våld. Därför är det så märkligt att inte detta får bli utgångspunkten för ett förändringsarbete i staden.

Vi kan inte låta bli att ställa frågan om vad ni i majoriteten egentligen vill göra åt situationen i staden ni styr? Nu senast har ni aviserat att ni kommer att rösta nej till Feministiskt initiativs förslag om ett sexlyft i stadens skolor och har sedan tidigare tagit bort mål om jämställdhet. Det är anmärkningsvärt när de uppenbarligen är långt ifrån uppfyllda, inte minst märker vi det nu genom Stockholmsenkätens alarmerande siffror. Det räcker inte att vädja till föräldrar. Nu är det dags för socialborgarrådet med sina kollegor i den grönblåa majoriteten att redogöra för hur ni ska förbättra livssituationen för Stockholms tjejer!