Kadir Kasirga (S). Foto: Pressbild/Mikael Andersson

DEBATT: Trafikborgarrådet skjuter ifrån sig ansvaret för säkra skolvägar

MP uppmanar kommuner i Stockholms län att förenkla för skolelever att cykla till skolan. Rimligt, skriver Kadir Kasirga (S) – men varför skjuter ansvarigt borgarråd Daniel Helldén (MP) ifrån sig ansvaret och menar att det ligger på regeringens och rektorernas bord?

  • Publicerad 10:59, 11 sep 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det ska vara enkelt och säkert att cykla till skolan. På den punkten är jag enig med Miljöpartiets Tomas Eriksson och Anton Fendert (debatt 14/8). De riktar en uppmaning till alla kommuner i regionen att göra det lättare för elever att cykla och gå till skolan, och det är nog rimligt, men vore det inte enklare att prata direkt med sin partikamrat Daniel Helldén som har ansvaret i Stockholm? Man kan ju lyfta på luren istället för att skriva en debattartikel.

DEBATT: Gör det lättare att cykla till skolan

Jag vet tyvärr hur svårt det kan vara att få tydliga svar från trafikborgarrådet i Stockholm. I februari i år ställde vi en fråga om hur man arbetar för att göra det säkrare att cykla till skolan, om cykelundervisning till alla elever i skolan och om möjlighet att införa cykelutlåning till elever som saknar egen cykel. Svaret vi fick var inte särskilt tillfredsställande. Ansvarigt borgarråd Helldén sköt ifrån sig ansvaret och menade att det ligger på rektorernas och regeringens(!) bord. Trots att det är en i hög grad kommunal fråga att säkerställa säkra skolvägar.

Kanske är det så enkelt att trafikborgarrådet är bakbunden av den snäva skolbudgeten i Stockholm. När Stockholms skolor går med underskott och rektorerna har fullt upp med administrera nedskärningar är det säkerligen svårt att prioritera insatser för ökad cykelsäkerhet. Istället för debattartiklar med tomma ord om ofinansierade satsningar borde Helldéns partikamrater sopa framför egen dörr. Satsningar för att få fler elever att cykla till skolan kostar naturligtvis pengar. Bara genom tillräckliga resurser till både investeringar i utemiljön och till skolan för kvalitativ undervisning kan vi nå dit artikelförfattarna vill.

Jag ser att vi strävar mot samma mål, med den avgörande skillnaden att vi Socialdemokrater alltid kommer att prioritera satsningar på skolan och barnen framför skattesänkningar.