SD föreslår att regionens stöd till konserthuset kraftigt minskar eller avskaffas. Men att staten eller privata finansiärer skulle kunna ta över ansvaret är orealistiskt, skriver Cecilia Elving (L). Foto: Mostphotos/Pressbild Liberalerna

Debatt: Sverigedemokraternas kulturslakt hotar Stockholmsregionen

Just när kulturlivet behöver återstarta föreslår SD nedskärningar på över 100 miljoner kronor – ett dråpslag mot kulturutövarna i Stockholms län. Ett genomgående tema är att skapa misstro mot de organisationer som regionen stödjer, skriver Cecilia Elving (L) i Kulturnämnden.

  • Publicerad 06:15, 3 dec 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att utmåla kultursektorn som kryllandes av oseriösa aktörer är ett fult knep med målsättningen att legitimera kraftiga nedskärningar.

Sig solens strålar närma – och allt blir återfött. Efter pandemins och restriktionernas natt kan arenor och scener återigen hälsa välkomna tillbaka till besökare över hela Stockholms län.

Konstens, teatrarnas, och livemusikens ljus strålar åter igen över oss, och för första gången på länge kan försiktiga nya grepp tas för en friare och mer tillgänglig kultur. En aktiv kulturpolitik ger potentialen att leda Stockholmsregionen och hela Sverige in i det nya glada 20-talet.

SD skapar misstro

De senaste veckorna har det kommit flera glada besked för kulturen. Covidpass kan få fler att våga komma tillbaka till våra olika scener. Evenemangsbiljetter utsågs till årets julklapp. Och Stockholms regionfullmäktige klubbade igenom den Blågröna majoritetens budgetförslag, vars kulturavsnitt innehåller viktiga satsningar på ett växande, tillgängligt och fritt kulturliv i hela länet.

I kontrast till den budget som fick stöd i Regionfullmäktigesalen står Sverigedemokraternas budgetmotion. Med ett genomgående tema att skapa misstro hos läsaren gentemot olika organisationer och kulturutövare regionen stödjer.

Förkrossande majoritet

En förkrossande majoritet av mottagarna av regionala stöd till ungdomsorganisationer, kulturliv, idrott och folkbildning är ansvarstagande organisationer som genomför viktig verksamhet inom en rad områden och rapporterar denna helt korrekt.

Det finns såklart olyckliga undantag. Aktörer som missbrukar stöd eller rapporterar felaktiga resultat. Det är ovanligt men när det sker så beivras det med kraft och varje krona av felaktigt utbetala bidrag har återbetalats till Regionen.

Dråpslag mot kulturen

Under mandatperioden har blågröna koalitionen fattat en rad beslut för att ytterligare ta ansvar för att skattebetalarnas pengar går till rätt saker. Vi har skärpt både villkoren för och uppföljningen av bidrag. Vi utvecklar stödet till ungdomsorganisationerna och stärker demokratikriterierna. Vi ser över hur bidragen till studieförbunden kan styra mer mot kvalitet.

Att utmåla kultursektorn som kryllandes av oseriösa aktörer är ett fult knep med målsättningen att legitimera kraftiga nedskärningar. Sverigedemokraternas budget skulle nämligen vara ett dråpslag mot kulturutövarna i Stockholms län. Med nedskärningar på 100 miljoner kronor, över 14 procent av hela kulturbudgeten – utsätts Stockholmsregionens utövare för ytterligare en kris, just som pandemin och dess restriktioner försvinner.

Stöd till konserthuset

Samtidigt föreslår SD att regionens stöd till konserthuset kraftigt minskar eller avskaffas helt. Att staten, eller privata finansiärer skulle kunna ta över det regionala ansvaret är orealistiskt, speciellt sett till att SD:s besparingar på konserthuset börjar gälla direkt från 2022 i deras budgetförslag. Region Stockholm är en aktör som håller sina avtal - och det är högst olyckligt att SD inte har respekt för detta.

Det ligger helt fel i tiden att göra de nedskärningar som SD föreslår. Vanliga år hade det varit dålig politik som försämrat Stockholms länsinvånares tillgång till kulturupplevelser. Men detta år av alla hade det varit helt förödande.

Nytt glatt 20-tal

Den Blågröna koalitionens budget satsar istället på återstart, så att fler kan komma tillbaka till kultursektorn, våga dra igång sin verksamhet igen, och locka tillbaka konsumenter och besökare över hela Stockholmsregion.

Ett nytt glatt 20-tal börjar med ansvarstagande politik som låter kulturarbetare återvända till näringen, och som ger våra invånare tillgång till all den fantastiska kultur som vi har i vårt län.