Kunder på Höorget har på olika sätts lurats att betala tusentals kronor för frukt och grönt. Samtidigt läggs polisanmälningarna ned på grund av resursbrist. Vi efterlyser ledarskap, skriver SD-politikerna. Foto: Mostphotos

Debatt: Stockholmarna får betala priset för rättsstatens kapitulation

Att de misstänkta bedrägerierna inom Hötorgets torghandel inte får rättsliga konsekvenser är allvarligare än det låter. När människor blir bedragna i sin vardag och sedan inte får upprättelse skadar det förtroendet inte bara för polisen utan för hela rättsstaten, skriver tre SD-politiker.

  • Publicerad 06:15, 26 maj 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi efterlyser ledarskap. Det krävs faktiska åtgärder mot mängdbrotten, som i praktiken är lågprioriterade.

Antalet bedrägerier har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Stockholm är särskilt hårt drabbat. Det senaste i raden är ett stort antal polisanmälningar om misstänkta bedrägerier inom Hötorgets torghandel. Kunder på torget har på olika sätts lurats att betala tusentals kronor för frukt och grönt. Samtidigt läggs polisanmälningarna ned på grund av resursbrist, enligt Stockholmspolisen själva. Det är allvarligare än det låter.

Ingen liten företeelse

Att svenska polisen är underbemannad och inte har resurser för att hantera problemen i det nya Sverige är allmänt vedertaget. Att ”mindre” mängdbrott inte prioriteras och läggs ned kan verka som en liten företeelse, sanningen är att det är precis tvärtom.

Att människor i allt högre utsträckning blir bedragna i sin vardag och sedan inte får upprättelse skadar förtroendet för inte bara polisen utan för hela rättsstaten. Ett skadat förtroende innebär i förlängningen en minskad tillit till myndigheter och ett splittrat samhälle, ett samhälle där det är var och en för sig själv.

Åtgärder mot mängsbrotten

Vi efterlyser ledarskap. Det krävs faktiska åtgärder mot mängdbrotten, som i praktiken är lågprioriterade. Regeringen har sedvanligt hög retorisk svansföring i frågan. Stefan Löfven, Morgan Johansson och Mikael Damberg utlovade ”krafttag” mot den utbredda brottsligheten för många år sedan.

Magdalena Andersson fortsatte på inslagen väg och lovade att ”vända på varje sten” för att komma till bukt med kriminaliteten. I praktiken? Regeringen är politiskt impotent. Krafttagen har inneburit straff- och mängdrabatter och de enda stenarna som vänts på är de stenbumlingar som asociala invandrare i förorterna kastat på polisen.

Nya verktyg krävs

I det nya Sverige krävs nya verktyg. Straff- och mängdrabatterna ska bort, omgående. Polisen ska få fler verktyg och mer resurser att eftersöka personer som vistas i landet illegalt. Antalet förvarsplatser ska utökas.

Samhällets signal till kriminella ska vara glasklar. Begår du brott på svensk mark kommer du att få konsekvenser. Oavsett om det rör sig om en våldtäkt eller ett ekonomiskt bedrägeri, du kommer att lagföras och du kommer att straffas. Det är vår uppgift att se till så att rättsväsendet kan uppfylla detta. Socialdemokraterna är oförmögna att göra det. Vi kommer inte att tveka.