217 miljarder kronor. Så mycket omsatte nattlivet och övriga kulturella och kreativa näringar i Stockholm 2018. Det överstiger värdet av livsmedelsindustrin i hela Sverige. Nattlivet och livescenerna är en viktig del i Stockholms kreativa ekosystem. Här hittar nya talanger sin publik innan de kan växa sig stora nog att fylla de internationella arenorna. Här får ljus- och ljudtekniker, DJs och konstnärer pröva vingarna.

Och det finns en stark korsbefruktning med Stockholms modescen, dataspelsbransch och techsektor. Ett levande nattliv skapar nöje och upplevelser för stockholmare och besökare, men det gör också staden tryggare när fler människor rör sig i staden även nattetid.

Sveriges första strategi

Stockholm konkurrerar med andra storstäder i världen om att locka hit de bästa talangerna och de främsta hjärnorna. Att ha ett attraktivt nattliv är en viktig del i det arbetet. Under vår tid vid makten i Stockholm har vi satsat ordentligt på nattlivet.

Vi har tagit fram Sveriges första strategi för nattklubbar och livescener, en bullervägledning för musikverksamheter och tillsatt en kulturlots som mäklar mellan kreativa aktörer och fastighetsägare. Vi utvecklar ständigt stadens service, till exempel har vi digitaliserat processen för alkoholtillstånd.

Nyckelaktörer har drivet

Stockholm har de nödvändiga ingredienserna. Vi har nyckelaktörerna som har kreativiteten, drivet och ett världsledande engagemang för hållbarhet. Samtidigt får vi inte blunda för utmaningarna. I den färska rapporten Creative Footprint Stockholm, som grundar sig i metodik utvecklad på Harvard och University of Pennsylvania, konstaterar man att utmaningarna är många men inte nya.

Bland annat nämns höga driftskostnader, höga hyror, restriktivt klimat för licenser och tillstånd, obalans gällande storleken och kapaciteten mellan lokaler och att de som drabbas hårdast är unga och oerfarna kreatörer med små medel.

Ta utmaningarna på allvar

Bland lösningarna föreslås bland annat att vi behöver arbeta mer med multifunktionella lokaler, verka för fler små- och mellanstora scener och se över lösningar för lägre hyror för kreativa aktörer. Stadens byråkrati kan bli ännu smidigare och vi behöver hitta enklare och mer flexibla lösningar för exempelvis serveringstillstånd och öppettider. Vi ska även bättre nyttja Stockholms större offentliga utomhusplatser och torg för större evenemang och fester.

Samtidigt som staden tar utmaningarna på allvar, är det uppenbart att lagändringar måste till. Vi kräver av regeringen att regel- och tillståndskrångel som danstillstånd och kökskrav en gång för alla tas bort. Det är inte rimligt att en liten nattklubb eller livescen måste vara utrustad med ett tillagningskök som är väldigt kostnadsdrivande. Här måste regeringen gå före, så att Stockholm och Sverige kan bli en internationell nattklubbsscen att räkna med.

Skapa bästa förutsättningarna

Det är med stort engagemang vi tar med oss dessa slutsatser och rekommendationer i vårt fortsatta arbete för att ta kampen med andra världsstäder om att skapa de bästa förutsättningarna för ett levande nattliv.