Jens Holm (V) riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson och Anna Sehlin (V) oppositionsråd i Region Stockholm Foto: Vänsterpartiet/Pressbild

DEBATT: "Stäng Bromma och stoppa utbyggnaden av Arlanda"

​Klimatkrisen är här och vi är många som drabbas av klimatångest. Vi försöker leva klimatsmart genom att äta vegetariskt, sopsortera och åka tåg. Det är mycket fokus på individuella val i klimatdebatten. Det är viktigt hur vi lever men enbart individuella val kommer inte att rädda klimatet. De som släpper ut mest måste ställa om nu. Flygplatser, oljeföretag och värmeverk kan inte fortsätta bränna fossila bränslen som om inget har hänt, skriver Jens Holm och Anna Sehlin från Vänsterpartiet.

  • Publicerad 12:33, 7 jun 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vänsterpartiet tar klimatkrisen på största allvar. Vi har granskat de värsta utsläpparna i Stockholmsregionen. Siffror från Naturvårdsverket och Swedavia visar att de tio största klimatbovarna är Värtaverket, Högdalenverket, Arlanda flygplats, Nynas AB (Olljeraffinaderiet i Nynäshamn), Igelsta värmeverk, Bristaverket, Hässelbyverket, Bromma flygplats, Fittjaverket och Vilundaverket.

DEBATT: "Bevara och utveckla Bromma flygplats – Arlanda kan inte ersätta"

Vi vet att flyget orsakar stora koldioxidutsläpp och därför måste vi minska flygandet och satsa mer på tåg och kollektivtrafik. Därför vill vi stänga Bromma flygplats. De flesta flyg på Bromma är inrikes. Dessa fossilslukande resor går enkelt att ersätta med tåg. KTH:s järnvägsgrupp har jämfört flyg- och tågresor Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Sundsvall och Stockholm-Umeå. De konstaterar att tåget är hälften så dyrt och dessutom mer punktligt. Det tar lika långt tid att åka tåg som att flyga mellan Stockholm och Göteborg. En flygresa mellan Stockholm och Göteborg generar koldioxidutsläpp motsvarande 40 000 tågresor! Nu är det dags att stänga Bromma flygplats och istället bygga klimatvänliga hyresrätter på platsen.

DEBATT: "Fler behöver ställa bilen för att rädda klimatet"

S-MP-regeringen vill expandera Arlanda flygplats. Arlandarådet vill fördubbla flygtrafiken på Arlanda till år 2050. I Arlandarådet sitter S- och MP-ministrar tillsammans med Jacob Wallenberg och tjänstemän från Trafikverket, Luftfartsverket och Swedavia. Dessa fossilkramare lyssnar inte på Greta Thunberg och den globala klimatrörelsen. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) påstår sig vilja sänka utsläppen och minska flygandet samtidigt som hans regering vill att flygandet ska fördubblas. Det går inte ihop.

Sveriges klimatmål är att nettoutsläppen ska vara 0 senast år 2045. Nu är det hög tid att alla makthavare gör det rätta och fattar beslut som leder till en hållbar omställning. Vänsterpartiet är mot en expansion av Arlanda flygplats. Vibehöver färre flyg och fler tåg. Vi vill bygga nya järnvägar och förbättra underhållet av de gamla tågspåren. Avregleringar och privatiseringar har gjort att underhåll och helhetstänk har försvunnit. Det vill vi ändra på.

Värmeverken eldar våra sopor och Värtaverket är Stockholms värsta utsläppare eftersom de även eldar med kol. Vänsterpartiet har drivit igenom att Värtaverket ska sluta elda kol men de säger att de måste ha kol som back up. Inga värmeverk ska bränna fossila bränslen. Om vi ser hinder för att ställa om så kan vi övervinna dem.

I valrörelsen till Europaparlamentet pratade alla partier klimat eftersom det är den viktigaste frågan för väljarna. När miljörörelsen har granskat hur ledamöter har röstat i riksdagen och Europaparlamentet så får Vänsterpartiet högsta betyg.

Nu är det tid att agera. Politiker måste fatta beslut utifrån klimatmålen och Parisavtalet.

Stäng Bromma flygplats. Stoppa utbyggnaden av Arlanda flygplats och bygg ut tågtrafiken.

Vi har en vision om ett samhälle som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart.

Jens Holm (V) riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson

Anna Sehlin (V) oppositionsråd i Region Stockholm