Japan har utbyggda snabbtågspår över hela landet sedan många år. Sverige har ännu inget. X2000 kommer inte i närheten av japanska tågens hastigheter. Foto: Mostphotos

Debatt: Snabbtåg till Oslo behövs när Bromma läggs ner

Nu behöver regeringen snabbutreda och skjuta till pengar för att göra snabbtåg mellan Stockholm och Oslo möjligt, menar Miljöpartiet i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 3 maj 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stockholm och Oslo är viktiga för varandra och affärsresenärerna är många. Men resan är alldeles för långsam om man vill resa klimatsmart. Genom att modernisera befintliga spår och komplettera med nya spår på vissa sträckor skulle resan kunna gå på under tre timmar. Tidsvinsten skulle innebära att en stor andel av de över en miljon resor som görs med flyg på sträckan varje år skulle kunna göras med klimatsmarta tåg istället, utan att kompromissa med vardagspusslet.

MP drivit detta i många år

Vi i Miljöpartiet i Region Stockholm har drivit på för detta i många år och därför är det glädjande att i princip alla partier nu tycks ha hoppat på tåget och vill se snabbare tåg till Oslo.

Flygresorna minskade redan före pandemin som en följd av att fler vill resa hållbart. Viruset har knuffat på utvecklingen med digitala möten. Många har sett fördelarna med att slippa resa i jobbet och antalet tjänsteresor förväntas vara färre även efter pandemin. Men för att stärka utvecklingen av att de resor som fortfarande görs också görs hållbart behöver fler välja klimatsmart. 

Snabbtåg kan avlasta Arlanda

När Bromma flygplats nu äntligen ska stängas innebär det också att ytterligare satsningar på tåget behövs. Med färre flygresor till och från Oslo skulle Arlanda avlastas och skapa bättre utrymme för de resor där flyg är det enda alternativet. 

Det är bara när det klimatsmarta valet på riktigt blir ett enkelt och attraktivt val som vi kan få till de största förändringarna för klimatet. Nu behöver regeringen snabbutreda och skjuta till pengar så att kortare restid mellan Stockholm och Oslo blir verklighet. Klimatet kan inte vänta.