Byggplats. SSU vill se fler höghus i innerstan. Här Blasieholmen sett från ovan. Foto: Mostphotos

DEBATT: Skit i skylinen – bygg på höjden i innerstan

Att prioritera Bullerbykänsla i Stockholm, när invånare inte har någonstans att bo är orimligt. Bygg istället höghus i innerstan för att ge fler unga möjlighet till bostad. Det skriver SSU Stockholm.

  • Publicerad 12:04, 17 aug 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Idag hade vi kunnat ha en bostadsgaranti på plats. En garanti för unga, 18–25, bokförda i Stockholm att få en bostad. Som svar på det löftet i valrörelsen så sa Liberalernas Lotta Edblom att detta var pinsamt lite öronmärkta lägenheter som Socialdemokraterna planerade för att uppnå bostadsgarantin och att dom ville göra ännu mer. De senaste två åren har hon och stadshuset dock varit pinsamt tysta på den fronten.

Det är helt uppenbart att vi behöver fler billiga hyresrätter i stället för kommunens skrytbyggen. Det borgerliga styret visar dock tydligt sina värdelösa prioritering.

Skit i allt vad som heter ”bevara skylinen” och bygg höghus i innerstan. Det är orimligt att prioritera Bullerbyn-känsla när stadens invånare inte har någonstans att bo. Så ifall det inte blev ett nobelcenter på Blasieholmen föreslår vi att det blir hyresrätter för stadens ungdomar.

Det är på samma sätt orimligt att prioritera strandvägens utsikt över ungdomars rätt att flytta hemifrån.

2019 uppgav var tredje ung vuxen i stockholmsregionen att de oroar sig för sin framtid och att de tvekar inför att bilda familj eftersom de känner otrygghet inför sin bostadssituation.

Vi hade i dag kunnat ha en lösning på plats, en bostadsgaranti för ungdomar. Där är vi inte idag på grund av att vi har ett borgerligt styre i stadshuset som hellre prioriterar utförsäljningar och privatisering över vår rätt till bostad och ett självständigt vuxenliv.

Det är mycket som talar emot att vår ungdomsgeneration ska kunna få bli vuxna på riktigt. Utöver en otrygg arbetsmarknad, coronakris, och en kommande klimat- och finanskris så behöver vi välja mellan att flytta runt på olika dyra andrahandskontrakt, bo kvar hemma eller att ha föräldrar som är rika nog att betala en handpenning.

Vi har lärt oss att bli glada för att få ett andrahandskontrakt för 9 000 där vi kan bo max ett halvår, det är ovärdigt Stockholm.

Så vårt krav är inte så svårt, inför bostadsgarantin och bygg där det går! Låt staden vara till för oss som bor här!