Anna Sehlin, Vänsterpartiet. Foto: Pressbild

DEBATT: "SD:s klimatpolitik är ett skämt"

​​​​​​​Sverigedemokraternas kritik mot våra klimatförslag är ett skämt. De vill ställa cyklister mot bussar vilket är helt befängt. Vi har konkreta förslag för öka cyklandet, öka kollektivtrafiken och minska utsläppen från biltrafiken, skriver Vänsterpartiet i Region Stockholm.

  • Publicerad 11:03, 27 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

SD framstår som rena klimatförnekare. De har inte ens ställt sig bakom Parisavtalet och inte heller Sveriges klimatlag. De saknar en politik för att minska svenska utsläpp av växthusgaser. Naturskyddsföreningen har granskat hur riksdagens partier har röstat på 18 olika miljöförslag. SD får lägst poäng. Vänsterpartiet får högsta betyg. 

SD: Satsa på SL:s bussar – inte "cykelmotorvägar"

Istället för att kritisera våra idéer som leder till minskade utsläpp så borde de göra sin hemläxa och ta fram en riktig klimatpolitik. De borde lyssna på Greta Thunberg och alla de miljontals ungdomar som strejkar för klimatet.

I Region Stockholm står transporterna för 80 procent av utsläppen. Om vi ska nå Parisavtalet så måste vi minska våra koldioxidutsläpp med 16 procent per år. Biltrafiken måste minska och då behöver fler åka kollektivt och cykla. Vi ska inte ställa cyklister mot bussar.

V: Bygg "cykelmotorvägar" i Stockholm

Vänsterpartiet vill att pengarna från trängselskatten ska gå till en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken. Det leder till kortare bilköer, lägre utsläpp och en ökad framkomlighet för bussar och yrkeschaufförer.

"Att bussarna går långsamt är inte cyklisternas fel"

SD påstår att vi begränsar bussarnas framkomlighet om vi bygger breda cykelvägar men det stämmer inte. Vi vill se sammanhängande busskörfält och rymliga busshållplatser. Vi vill ta utrymme från bilister för att ge mer plats åt cyklar och kollektivtrafiken. Om fler cyklar och reser kollektivt så blir det mindre bilköer och mindre utsläpp.

Att bussarna går långsamt är inte cyklisternas fel. Det beror på att bussarna saknar egna körfält och inte prioriteras i trafiken. De privata företagen som kör bussarna får dessutom ersättning per påstigande vilket leder till att det blir mer lönsamt med många stopp jämfört med direktbussar. Vi vill att SL själva ska sköta kollektivtrafiken. Då blir det lättare att styra trafiken utifrån behov. Vi vill ha fler snabbussar från kranskommuner in till centrum. Det måste också bli billigare att åka kollektivt så att fler har råd. Vi vill att barn, ungdomar och pensionärer ska resa med SL utan avgift året om.

Vi säger nej till nya motorvägar som Östlig Förbindelse, Tvärförbindelse Södertörn och Förbifart Stockholm. Det borde SD också göra om de vill ha en trovärdig klimatpolitik.

Alla som cyklar i Stockholm vet att det är trångt. Därför vill vi bygga fyrfiliga cykelmotorvägar så att fler cyklister får plats. Långsamma och snabba cyklister, elcyklar, elscootrar och lådcyklar ska alla kunna cykla säkert på breda cykelvägar. 

Nu är det hög tid att politiker lyssnar på de miljontals ungdomar som strejkar för klimatet.Vi uppmanar alla att delta i Klimatstrejken på fredag. Kommer SD?

Anna Sehlin (V) oppositionsregionråd Region Stockholm