Joakim Larsson (M). Foto: Margareta B Sande/Pressbild

DEBATT. SD:s anklagelser om Nobel Center är rena falsarier

"Peter Wallmark (SD) säger i vanlig ordning nej till allt som utvecklar Stockholm till en innovativ stad för vetenskaps och kultur. Utan att ha satt sig in i eller förstått förutsättningarna för ett Nobel Center vid Slussen tar Wallmark ställning mot förslaget", skriver Joakim Larsson (M).

  • Publicerad 06:51, 11 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är en replik på debattartikeln: SD: Kommer bli trafikkaos runt nya Nobel Center

Att Slussen, som är Sveriges näst största knutpunkt för kollektivtrafik, inte skulle klara av besökare till Nobel Center motsäger sig självt. Varför en placering vid Wennergren center, som saknar god kollektivtrafikanslutning, lämpar sig bättre ur ett kommunikations- och besöksperspektiv bemödar sig Wallmark inte om att förklara. Att det området redan idag är markanvisat för äldreboende, skola och studentbostäder samt att Nobelstiftelsen själva inte vill bygga ett Nobel Center på platsen är ovidkommande i Sverigedemokraternas värld.

Nobelstiftelsens nya plan för Nobel Center

Nobel Center kommer att vara världsunikt som ett kultur- och vetenskapshus som ska vara tillgängligt för alla. Därför har det varit självklart för oss att titta på centrala och kollektivtrafiknära platser. Platsen vid Slussen var ursprungligen tänkt till kontor men efter en marknadsmässig överenskommelse med Atrium Ljungberg möjliggörs istället Nobel Center vid stadsgårdskajen.

Det ekonomiska upplägget liknar det tidigare, Nobelstiftelsen hyr marken av Stockholms stad med en sedvanlig tomträttsavgäld och finansierar bygget genom donationer. Jag beklagar att Sverigedemokraterna väljer att fortsätta sprida missförstånd i debatten. Om det är för att de själva inte förstår eller för att de medvetet vill lura stockholmarna kan inte jag avgöra, oavsett vad riskerar de att föra debatter om fel saker.

Nobel Center ska byggas vid Slussen

Jag är stolt över att staden tillsammans med Nobelstiftelsen hittat en ny placering för Nobel Center i hjärtat av Stockholm, en plats som samlar en bred politisk majoritet. Stockholm och Sverige behöver fler politiker som sluter upp bakom fakta och vetenskap, och det vore bra om även Sverigedemokraterna gör det.

Staden: Då kan Nobel Center börja byggas