Peter Wallmark (SD). Foto: Stockholms stad

DEBATT. SD: Många kommer ta turistbussen till Nobel Center

Debatten mellan SD och M om nya placeringen av Nobel Center rullar vidare.

  • Publicerad 09:28, 12 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Tvärt emot av vad Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson hävdar, är det just för att jag förstår förutsättningarna som jag och mitt parti protesterar mot att lägga Nobel Center vid Slussen. Larsson tror att Slussens goda kollektivtrafikförbindelser gör att besökarna väljer dessa för att ta sig dit.

Stadens beräkningar om antalet bussar som skulle köra besökare till Nobel Center när förslaget var Blasieholmen, var 40 stycken/dag. Blasieholmen har visserligen inte lika goda kollektiva förbindelser som Slussen, men det är lika långt att gå från Kungsträdgården som har mycket goda kollektiva förbindelser, till Blasieholmen som det är att gå från Slussen till Nobel Centers nya läge.

DEBATT. SD: Kommer bli trafikkaos runt nya Nobel Center

Trots det vill jag hävda att det inte spelar någon större roll. De besökare som kommer utifrån kommer inte att ta sig dit med kollektiva färdmedel. De kommer att även fortsättningsvis att bussas runt på de olika sevärdheter vår stad har att erbjuda. Om parkeringsmöjligheterna för dessa bussar var dåliga på Blasieholmen, så är de katastrofala i nya Slussenområdet.

Att säga nej till en dålig placering är inte detsamma som att säga nej till allt som utvecklar Stockholm till en innovativ stad för vetenskap och kultur, så som Larsson påstår. Att säga nej till ett Nobel Center vid Slussen är helt enkelt sunt förnuft.

Det är dock glädjande att Larsson är stolt över att han tillsammans med Nobelstiftelsen hittat en ny plats. Den som delar hans glädje är oppositionens Jan Valeskog. Det börjar bli en vana att de är överens, och att Sverigedemokraterna är den enda oppositionen.

DEBATT. SD:s anklagelser om Nobel Center är rena falsarier

Innan Nobel Center var det Gröna Lunds utbyggnad de var överens om. Tyvärr var de inte tillräckligt stolta över vad de åstadkommit för att vara med och ta beslutet i stadsbyggnadsnämnden. De bägge herrarna valde helt sonika att inte närvara när beslutet togs.

Det havererade projektet med Blasieholmen har kostat stadens skattebetalare nästan 20 miljoner kronor. Frågan är hur mycket samma skattebetalare nu kommer att få betala i reda pengar och i uteblivna eller reducerade intäkter.

Vem som egentligen lurar vem lämnar jag härmed över till läsaren att bestämma.