Jan Jönsson (L) och Peter Wallmark (SD) Foto: Stockholms stad/Maja Brand

DEBATT. SD: Liberalerna saknar relevans och idéer

Peter Wallmark (SD) går till attack mot Liberalerna efter att deras nya gruppledare Jan Jönsson tidigare i veckan kritiserat SD.

  • Publicerad 09:48, 22 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Liberalernas nya gruppledare Jan Jönsson går i flera intervjuer till attack mot oss sverigedemokrater. Den enda förklaringen att på det här sättet försöka sätta oss i dålig dager är den till synes totala avsaknaden av egna politiska idéer. Vad vill egentligen Liberalerna uppnå med sin politik? Frågar man personen på gatan lär man inte få något konkret svar.

Troligen bottnar det i att de har en partiledare som är så ängslig att hon inte efter flera månader som partiledare har pekat ut för sina företrädare och potentiella väljare vilken politik, vilka frågor eller vilken riktning hon vill att partiet ska ta. Liberalerna har på det här sättet gjort sig till ett parti som saknar relevans i det nya politiska landskap som håller på att växa fram.

För att återgå till Jan Jönsson och Liberalerna i Stockholms stad tror sig nu den nya gruppledare identifierat ett område som han tror ska locka framtida väljare; att ta avstånd från Sverigedemokraterna. För att ge relevans till sin inställning levererar han en hemsnickrad anledning:

–  Vi liberaler bryr oss inte om var människor kommer ifrån eller vilken gud man tror på, säger han.

Upplysningsvis gör vi Sverigedemokrater inte det heller, det har vi varit väldigt tydliga med. Därom råder ingen skiljelinje, hur gärna Jönsson än önskar det.

Jan Jönsson är Stockholms nya L-topp

Den som är så totalt ointresserad av ett annat partis politik så man kritiserar det för sakpolitik som inte existerar, kanske det är bättre att låta bli. Jönsson konstaterar senare i texten att samhällsklimatet blivit allt mer främlingsfientligt och rasistiskt, utan att reflektera över att det är hans och de andra partiernas politik, driven sedan årtionden som har lett fram till, och fortsätter leda fram till, de eskalerande samhällsproblemen som breder ut sig. Det är oroande med företrädare som på ett sådant flagrant sätt saknar självinsikt och konsekvensanalys över sin egen förda politik. Han kan dock trösta sig med att han inte är ensam.

Det är dags för förändring. Konstruktiv politik som identifierar och tar tag i den negativa utveckling vi ser i vår huvudstad. Tyvärr har det gått så långt att våra kommunala mandat inte räcker till. Att bjuda återvändande IS-terrorister till frivilliga samtal samtal med saft och bulle, samt att förse kriminella utan uppehållsrätt i Stockholms stad med bostad och försörjningsstöd, duger inte. Det får motsatt effekt. Stockholm saknar de verktyg och åtgärder som på ett effektivt sätt skulle kunna stoppa utvecklingen. Riksdag och regering måste hjälpa till, så långt har det gått.

Om det nu var någon som mot förmodan hade tänkt att rösta på Liberalerna i kommande val, har nu Jan Jönsson tydligt deklarerat att hans parti saknar politiska idéer förutom att ta avstånd från Sverigedemokraterna. Jag önskar dig ändå lycka till i din nya roll, Jan. Det lär du behöva.