DEBATT. SD: Inget blev bra av jämställd snöröjning

Snöröjning bör inte präglas av genusperspektiv, skriver Per Ossmer och Martin Westmont från Sverigedemokraterna.

  • Publicerad 18:20, 11 nov 2016

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I Stockholms stad har den rödgrönrosa majoriteten beslutat att införa så kallad ”jämställd snöröjning”. Detta ska innebära snöröjda gångbanor för framförallt gående kvinnor och desto mindre prioritering med att få bort snön för bussar och bilar. Argumentet som har framförts är att bilar oftast körs av män. Resultatet, det vill säga inget blev bra, lät inte vänta på sig så fort snön föll.

Att den styrande majoriteten i Stockholm lägger stora resurser och energi på att genuscertifiera stadens verksamheter och desto mindre tid på stadens kärnverksamheter resulterar som vi tyvärr ser i ett stort kaos.

Inställda bussar, stopp i trafiken, stockholmare som halkar och slår sig. Frågan som alla bör ställa sig vad är viktigast, en fungerande effektiv snöröjning som tar bort snön från vägar, gångbanor och cykelvägar eller en snöröjning som präglas av ett genusperspektiv? Den har lett till underliga och uppenbarligen misslyckade upphandlingar med dåliga resultat.

Sverigedemokraterna anser att detta är oacceptabelt och kräver att styrande politiker tar sitt ansvar. Det är inte första och knappast sista gången den styrande majoriteten visar med tydlighet att man inte riktigt mäktar med uppgiften att upprätthålla en god service åt stockholmarna. Vi såg det vid årsskiftet då stadens sophantering inte heller fungerande.

Enligt uppgift har den rödgrönrosa majoriteten inte skött upphandlingen av snöröjningen och att det är därför vi ser rådande kaos i Stockholms innerstad. Politikerna med trafikborgarrådet och miljöpartisten Daniel Helldén i spetsen rekommenderas att lägga mer energi på att upprätta en god service åt skattebetalarna och desto mindre åt att genuscertifiera förskolor, arbetsplatser och snöröjningen."

Snökaos i Alvik tidigare i veckan. Foto: Mikael Andersson