Pandemin har varit en påfrestning för SL ekonomiskt. Regionen har lovats ersättning, men den dröjer. Foto: Arkivbild: Mikael Andersson

Debatt: S-regeringen lovar runt och levererar tunt!

Självklart är det bra att resenärer inte belastar kollektivtrafiken i onödan, men stockholmarna behöver regeringens stöd här och nu, inte sen, menar Susanne Sjöblom (M) i ett debattinlägg. Hon undrar varför kompensationen för extrakostnaderna på grund av pandemin dröjer.

  • Publicerad 06:15, 10 mar 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att det är har varit tufft för kollektivtrafiken under 2020 kan inte ha undgått någon. SL körde mer trafik än någonsin med färre passagerare. Sådant kostar, både mycket pengar och även andra resurser.

Regeringen har lovat att kompensera regionerna för alla extrakostnader i samband med Covid-19, både för sjukvård och kollektivtrafik. Pengar som regionen blivit lovade har vi inte sett röken av och nya restriktioner landar kontinuerligt i knät hos SL, vilket gör att kostnaderna ökar och intäkterna minskar. Självklart är det bra att resenärer inte belastar kollektivtrafiken i onödan men stockholmarna behöver regeringens stöd här och nu, inte sen.

Sliter dagligen

SL tillsammans med trafiknämnden i Region Stockholm, med Moderaterna i spetsen, sliter dagligen med att leverera en trygg och säker kollektivtrafik som är robust och där antalet avgångar håller samma eller högre frekvens som innan pandemin. På vissa linjer där det varit hög belastning har förstärkningar av kollektivtrafiken genomförts. Fler kundvärdar, skyddsglas vid förarna på bussarna samt validering och extra avgångar, allt för att göra resan så trygg och säker för så många som möjligt.

Stolt över arbetet

Jag är stolt över arbetet som görs, initiativ som tas och den omfattande kollektivtrafiken som bedrivs i vårt län, vi ligger långt före andra regioner.

Det görs mycket och mer kan komma till. Men ersättningen från regeringen lyser fortfarande med sin frånvaro. Uppenbarligen har regeringen än en gång lovat mer än vad de kan hålla och skickar kostnaderna direkt till oss stockholmare.