Vi kräver att skattemedel inte går rakt i fickorna på kriminella företag. Politiker måste ta ansvar för seriöst byggande, skriver de fackliga företrädarna. Bilden: demonstration 1 maj 2022. Foto: Pressbild Emelie Jönsson

Debatt: Rädda jobben – stoppa kriminella byggföretag

Kriminella företag som inte följer kollektivavtal, lagar och regler hotar våra jobb och de seriösa företagens existens. Därför säger vi nu i från, skriver företrädare för Byggnads Stockholm-Gotland som ordnar en manifestation idag på Mynttorget.

  • Publicerad 06:15, 25 maj 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Ingen ska kunna smita under radarn!

Vi vill inte läsa en enda artikel till om någon som har hotats eller lurats på sin lön. Vi vill inte se fler arbetskamrater sägas upp för att ersättas av en billigare, med sämre villkor och otrygg anställning.

Vi vill inte höra om ännu en byggnadsarbetare som dött på jobbet. Kriminella företag som inte följer kollektivavtal, lagar och regler hotar våra jobb och de seriösa företagens existens.

Därför säger vi nu ifrån! Det här är våra krav.

Måste ta ansvar

Vi kräver fler arbetsplatskontroller och straff för kriminella företag som avskräcker – ingen ska kunna smita under radarn!

Vi kräver att skattemedel inte går rakt i fickorna på kriminella företag. Politiker måste ta ansvar för seriöst byggande.

Vi kräver att både offentliga och andra beställare tar ansvar, begränsar antalet underentreprenörer och kontrollerar företagen.

Ses på Mynttorget

Idag den 25 maj kl. 14.30 ses vi på en manifestation på Mynttorget för att rädda våra jobb. Nu visar vi tillsammans att vi fått nog och inte accepterar kriminella företag i byggbranschen!

Manifestationen arrangeras av Byggnads Stockholm-Gotland tillsammans med fackförbunden Målarna, Elektrikerna och Seko i Stockholm.