Vi vill att staden ska erbjuda både äventyrsbad och undervisningsbassänger. Därför avsätter vi betydligt mer pengar än majoriteten, samtidigt som vi föreslår att bevara äventyrsbadet på Eriksdalsbadet, skriver Emilia Bjuggren (S) och Gustav Österman (S). Foto: Peter Knutson/Pressbild/Viktor Gårdsäter

Debatt: Rädda Eriksdalsbadets äventyrsbad!

Den moderatledda majoriteten i Stockholms stadshus vill riva Eriksdalsbadets äventyrsbad utan att ersätta det med ett nytt. Det skulle innebära att man tar bort ett populärt besöksmål för skolor, familjer, barn och ungdomar. Socialdemokraterna vill istället se till att ett nytt modernt äventyrsbad kan byggas på samma plats som dagens, skriver två S-politiker i Stockholm.

  • Publicerad 06:15, 30 jun 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För att fler barn och ungdomar ska få utökad vattenvana krävs att staden kan erbjuda såväl simskoleundervisning som mer nöjesbetonade aktiviteter.

Eriksdalsbadet öppnade sina dörrar 1999 och har sedan dess varit omåttligt populärt bland stockholmarna. Det byggdes med en förväntan att besökarantalet skulle landa på lite över en halv miljon personer per år. I dagsläget besöks badet av runt 1,5 miljoner per år.

Det innebär förstås att slitaget på byggnaden och bassänger varit mycket stort. Därför är det naturligtvis rimligt att vissa delar behöver byggas om. När det görs får man inte glömma bort varför badet blivit så otroligt omtyckt bland invånarna.

Ett svek mot stockholmarna

Äventyrsbadet står för en stor del av dragningskraften. Att då ta bort den delen är ett svek mot alla de stockholmare som regelbundet nyttjar denna möjlighet till lek och nöje. Utanäventyrsbadet hade Eriksdalsbadet inte varit Stockholms mest besökta idrottsanläggning.

Moderaterna hävdar att de kommer bevara ett ”familjebad med äventyrsdel”. I praktiken får det inte plats något som ens kan liknas vid dagens äventyrsbad eftersom Moderaterna vill bygga ytterligare en vanlig bassäng där äventyrsbadet idag står. Vi föreslår istället att bygga ett nytt modernt äventyrsbad med liknande storlek som dagens.

Viktigt med mångfald

Eriksdalsbadet är en av Stockholms viktigaste arenor för simsport, simundervisning och familjeaktiviteter. Badet har tjänat såväl unga som gamla stockholmare i över 20 år och har varit en självklar plats där utbildning i undervisningsbassänger kunnat kombineras med nöje i äventyrsbadet.

Det är viktigt att Stockholm kan erbjuda en mångfald av vattenaktiviteter. För att fler barn och ungdomar ska få utökad vattenvana krävs att staden kan erbjuda såväl simskoleundervisning som mer nöjesbetonade aktiviteter. Simkunnighet ska inte bara vara en fråga om hur motiverad man är att träna i motionsbassänger.

Avsätter betydligt mer pengar

Vi vill därför att staden ska erbjuda både äventyrsbad och undervisningsbassänger. Därför avsätter vi betydligt mer pengar än majoriteten för idrottsinvesteringar, bland annat undervisningsbassänger, samtidigt som vi föreslår att bevara äventyrsbadet på Eriksdalsbadet.

Socialdemokraterna säger nej till Moderaternas avveckling av äventyrsbadet. Framgångsrecept ska inte avskaffas. Även de kommande 20 åren vill vi att Eriksdalsbadet ska vara bland de mest besökta idrottsanläggningarna i staden.