Biljettkontroller under pandemin kan öka på smittspridningen och borde därför stoppas, anser Vänsterpartiet. Foto: Arkivbild

Debatt: Pausa biljettkontrollerna nu!

Vänsterpartiet vill att majoriteten i Region Stockholm stoppar biljettkontrollerna nu när allt fler blir smittade igen. V menar att majoriteten har för stort fokus på plankare.

  • Publicerad 06:15, 1 mar 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Covid-19 ökar i Stockholm och det ser ur som om vi går in i en tredje våg. Vänsterpartiet vill pausa biljettkontrollerna i kollektivtrafiken.  

Då pandemin bröt ut i våras, pausades biljettkontrollerna. Under pausen gjorde kontrollanterna andra saker, som att informera resenärer med mera. I somras beslöt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att ta upp kontrollerna igen och till och med utöka dem.

Det är väldigt svårt att hålla avstånd och utföra kontrollerna på ett smittsäkert sätt. Tamsons har hänvisat till ”pandemiplankare” och verkar tro att resenärer längtar efter att fuska. Vi i Vänsterpartiet tror tvärtom att resenärerna vill göra rätt för sig. Men den styrande majoriteten har vägrat att installera blippar bak i bussarna. I stället satsas pengar på plexiglas vid förarna. Hur mycket pengar har vi ännu inte fått svar på, trots att vi ställt frågan. Skyddsglasen har orsakat trängsel, när alla måste stiga på där framme, och dessutom trafikfarliga reflexer och siktproblem för förarna. Fack och skyddsombud har anmält skyddsglasen.

Det går att genomföra mer smittsäkra biljettkontroller, till exempel under lågtrafik, då det går att hålla avstånd bättre. Men den styrande blågröna majoriteten verkar intressera sig mer för intäkter. ”SL blöder pengar” säger trafikregionrådet, men de stora pengarna tappas för att folk undviker kollektivtrafiken, precis som de uppmanats.

Ingen vill bli plankare eller kallas för plankare för att det inte finns en blippaparat. Anställda och resenärer har rätt till smittsäkra miljöer. Vänsterpartiet kommer därför att lägga en skrivelse på nästa trafiknämnd den 9 mars om att pausa kontrollerna.