Isabel Smedberg-Palmqvist (L). Foto: Liberalerna

DEBATT: Pandemin kräver studentfirande i mindre format

Stockholm ställer inte in studenten – utan ställer om. Det skriver Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.

  • Publicerad 15:22, 8 maj 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag valdes till skolborgarråd för två månader sedan, den 2 mars i år. Aldrig hade jag kunnat tro att så många av de beslut jag har fattat de här första veckorna i min nya roll skulle handla om att ställa om så många delar av den skolverksamhet som jag brinner så för.

Vi befinner oss just nu i extraordinär situation, en situation som ingen av oss har varit i tidigare. Mer än tusen personer har avlidit, många har förlorat jobbet och massa människor har fått ställa in sedan länge planerade bröllop och semesterresor. I de allra flesta europeiska länder uppmanas invånarna att stanna inne i sina hem.

Jag är oerhört imponerad av Stockholms elever och lärare som på så kort varsel ställt om efter nya direktiv. Gymnasieskolan började i princip över en natt bedriva all undervisning på distans. Eleverna har fått ställa om till en ny vardag utan klasskompisar och klassrumsundervisning och lärare har på olika kreativa sätt flyttat undervisningen från klassrummet till datorn. De ska alla ha en eloge för det arbete de har utfört under den här tiden, särskilt sistaårseleverna som nu bara är veckor från studenten.

Studenten är en milstolpe i ungas liv. Den markerar början på vuxenlivet och är ett kvitto på det hårda arbete man utfört under 13 år i skolan. Det är inget man kan avfärda som vilken fest som helst, eller säga att det inte spelar någon roll. Det är viktigt. På riktigt.

På grund av pandemin och de rekommendationer och regeringsbeslut som kommit som en konsekvens av den så kommer även studentfirandet att se annorlunda ut i år. Men studentfirandet i Stockholm ställs inte in, det kommer bara att behöva ske i mindre skala än vanligt. Det florerar en hel del missförstånd kring vad som gäller och det är viktigt för mig att få reda ut dem.

Kreativa elevidéer

Självklart ska sistaårseleverna få fira sin student. I Stockholms kommunala gymnasieskolor kommer den del av studentfirandet som skolan ansvarar för, avslutningsceremonin och betygsutdelningen, att ske klassvis, och likaså utspringet.

Olika skolor har kommit på alternativa lösningar för hur man kan ordna ett så bra firande som möjligt under omständigheterna. På Södra Latin pratar man om att låta eleverna springa ut till musik från högtalare på skolgården. På Midsommarkransens gymnasium kommer avslutningen livesändas så att familj och vänner kan vara med på ett annat sätt.

Jag vet att eleverna har många kreativa förslag på lösningar kring detta och jag vill uppmana dem att prata med era skolledningar om dessa. Så länge de inte innebär avsteg från nationella rekommendationer och riktlinjer så är jag säker på att de är väldigt välkomna. De rektorer jag pratat med vill inget hellre än att ordna den bästa möjliga studenten för sina avgångselever.

Stockholm ställer inte in – vi ställer om. Jag tror och hoppas att skolor och elever tillsammans kan ordnar firande som ändå känns som det avslut som eleverna har rätt till efter så många år i skolan.

Och till sist – ännu ett tack till gymnasieeleverna som drar sitt strå till stacken för att minska risken för smittspridning. Det finns en framtid på andra sidan pandemin, vi måste bara hålla ut, hålla avstånd och framför allt – hålla ihop.