Mikaela Kotschack (MP), ersättare i idrottsnämnden i Stockholm. Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd och gruppledare för MP i Stockholm. Foto: Pressbild/Linda Gren

DEBATT: Nu inför Stockholm jämställd idrotts-sponsring

Vi hoppas också att fler kommuner och företag tar efter Stockholm och börjar sponsra jämställt. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för många fler regniga träningspass på fotbollsplanen, många timmar i boxningsringen eller på hästryggen och fler ögonblick som svenska fotbollslandslaget levererade i somras, skriver Miljöpartiets

  • Publicerad 10:14, 7 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I somras fick Sverige uppleva ett magisk mästerskap när svenska damfotbollslandslaget tog hem ett brons i Frankrike. Stora delar av svenska folket levde sig in i Hedvig Lindahls straffräddning och Nilla Fischers målräddande nick på mållinjen. Det är klassiska idrottsögonblick som en hel generation unga fotbollsspelare kommer att inspireras av. Debatten som har följt efter mästerskapet kring förutsättningarna för herr- respektive damlandslagsspelarna har varit välbehövlig. Idag är den genomsnittliga spelarlönen i herrarnas högsta serie i fotboll är mer än åtta gånger högre än i damernas. Ojämställdhet är en av de största utmaningarna vi ser inom svensk idrott. 

Sveriges idrottsliv har under större delen av 1900-talet dominerats av mäns idrottande. Det har gällt inom de flesta delar av idrotten, inom bredd- och elitidrott, samt när det gäller tränare och ledare. Men så ser det inte ut längre. 2018 var 46 procent av alla idrottsutövare kvinnor. Trots det är fördelningen av resurser – framförallt på elitnivå – fortfarande kvar på 1900-talet. En bakomliggande orsak till det är att 80 procent av sponsringen av idrott fortfarande går till män. Varje år läggs omkring 2,9 miljarder kronor mer på män än på kvinnor från sponsorer inom privat och offentlig sektor samt centrala medel enlig stiftelsen Fair Pay som verkar för att alla ska få idrotta på lika villkor.

Stockholms stads vision är att alla stockholmare utövar idrott och motion utifrån egna önskemål och förutsättningar. Det idrottspolitiska programmet specificerar att staden ska verka för ett jämställt och inkluderande idrottande och motionerande. Det sker genom investeringar i idrottsanläggningar, bidragsgivning till föreningslivet, tidfördelning av tränings- och matchtider samt genom att bedriva verksamheter i egen regi. Jämställdhet har varit en självklarhet och har varit det länge. Ändå har det inte gällt alla stadens resurser som går till idrottslivet. I kommande budget för Stockholms stad förtydligar den grönblåa majoriteten att jämställdhet ska gälla även för all sponsring av idrott som görs av Stockholms stads bolag. Det är något Miljöpartiet föreslog i en motion redan 2013 och som nu blir verklighet.

Linköping blev i år utsedd till Sveriges mest jämställda idrottskommun av tidningen Sport och Affärer, bland annat tack vare den sponsringspolicy Linköping har för sina bolag. Vi ger nu Stadshus AB i uppdrag att ta fram en liknande sponsringspolicy för stadens bolag som ska följa målen i det idrottspolitiska programmet med särskilt fokus på jämställda förutsättningar för tjejer och killars idrottande. Det är en viktig markering att vi vill se en mer jämställd idrott på alla nivåer.

Som idrottsminister Amanda Lind skrev i somras: ”Det finns områden där man aldrig kan nöja sig med att gå framåt innan man kommit hela vägen fram. Jämställdhet är ett sådant. Vi kan inte säga att det går bra bara för att flickorna och damerna fått det bättre än tidigare, om pojkarna och männen i samma klubb får helt andra möjligheter.” Exakt så. Därför hoppas vi att även de statliga bolagen - som är näringsminister Ibrahim Baylans ansvar- följer Stockholm, Linköpings och Malmös exempel. Kan vi så kan ni.

Vi hoppas också att fler kommuner och företag tar efter Stockholm och börjar sponsra jämställt. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för många fler regniga träningspass på fotbollsplanen, många timmar i boxningsringen eller på hästryggen och fler ögonblick som svenska fotbollslandslaget levererade i somras.  

Mikaela Kotschack (MP), ersättare i idrottsnämnden i Stockholm

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd och gruppledare för MP i Stockholm.