Historien om utförsäljningen av skolfastigheter fortsätter i Stockholm, och det är Miljöpartiet som sitter på den avgörande rösten.

Under den senaste kommunfullmäktige tvingade vi i oppositionen fram en återremiss på försäljningarna av Gubbbängsskolan och Tensta gymnasium. Det gav det grönblåa styret betänketid, och en chans att göra rätt för sig och stockholmarna.

Allt ska bort

Men betänketiden blev kort. Redan nu på måndag är de redo att klubba igenom försäljningen igen, och de passar även på att slänga in ytterligare sju förskole- och skolfastigheter till ett värde av närmare 1,5 miljarder. Allt ska bort.

Alliansens och Miljöpartiets strategi är att sälja av ”ej strategiska fastigheter". Att kunna garantera och ha rådighet över elevplanering, utbildning och skolverksamhet är med andra ord inte strategiskt viktigt för styret. Det är nog få stockholmare som håller med om den analysen.

Snabba Cash

Låt Snabba Cash förbli en Netflix-serie, inte en ekonomisk strategi för Stockholms stad. Med utförsäljningarna av skolfastigheter runt om i Stockholm får staden snabbt in pengar, men på lång sikt kommer det stå skattebetalarna dyrt.

Alla ekonomiska analyser som gjorts på utförsäljningar av kommunala fastigheter - där kommunen sedan tvingas hyra in sig - visar att det i slutändan blir en dyr affär. Ändå slår styret dövörat till, och lägger notan på framtiden.

Ökad segregation

Det är inte obefogat att fråga sig vad väljarna får för en röst på Miljöpartiet i Stockholm. Efter valet 2018 lämnade de det rödgrönrosa styret och gick över till Alliansen.

Sedan dess har de drivit politik som innebär ökad segregation, otrygghet, utförsäljningar av både hyresrätter och skolor. Jämställdhetsarbetet har lagts på is, och många av de viktiga satsningar som vi drev igenom har rullats tillbaka för att finansiera skattesänkningar.

Sätt ner foten

På måndagens kommunfullmäktige kan Miljöpartiet påbörja sin botgöring mot de väljare som lade en röst på dem 2018, genom att säga nej till den planerade utförsäljningen av våra skolfastigheter i Stockholm.

Om partiet menar allvar med sin utredning om vinstförbud i skolan på riksnivå måste de sätta ned foten nu. De kan fortfarande välja elever framför marknadsintressen. Tyvärr ser utsikterna inte särskilt goda ut.

Aldrig högerstyre

I höst går vi till val igen, och stockholmarna avgör vilka som får förtroendet att leda staden framåt. Vad betyget blir efter fyra år av grönblått styre som präglats av utförsäljningar, nedskärningar och privatiseringar återstår att se.

Men vi kan lova våra väljare att vi aldrig kommer bidra till ett högerstyre i Stockholm.