Debattören. Niklas Eklund är ordförande för Brukarföreningen Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

DEBATT. "Modigt utspel om alternativ till drogstraff lovar gott"

En nollvision för skador och dödlighet i samband med användning av droger vore mycket mer modernt och än en nollvision för droganvändning i sig, skriver Niklas Eklund från Brukarföreningen Stockholm.

  • Publicerad 12:30, 16 jul 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stöd istället för straff, skulle hela dagens narkotikadebatt överraskande kunna summeras till.

En utveckling som varit omöjlig att förutspå för några år sedan, men en linje som nu till och med vissa svenska poliser nu är villiga att ställa sig bakom.

Senaste var det Svenska Narkotikapolisföreningen (SNPF) som kom ut och ville i alla fall se alternativ till böter för unga droganvändare och de mest problematiska vuxna människorna som använder droger.

Aktuellt i våra grannländer

Frågan är aktuell. Norge har valt att gå på en beundransvärd vård istället för straff-linje i likhet med Portugal. Danmark är redan där och i Finland kan konsumtionsrum komma att införas.

"Mirakelmedicin" räddar narkomaner från döden

Låt oss nu en gång för alla utreda om lagen om ringa narkotikabrott haft den positiva effekt som var tanken. Dels se vad som skulle vara bättre för såväl brukaren som samhället. Ett samhälle som har förändrats sedan 90-talet då lagen om konsumtionsförbud infördes, men otroligt nog har denna lag aldrig utretts ordentligt. T.ex. om den gör mer skada än nytta.

Vi kan inte förbli det land i Europa där narkotikan inte ens får debatteras på en evidensbaserad nivå. Allt medan individen råkar illa ut på olika förnedrande sätt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi måste hitta nya vägar att hjälpa och stödja dom som har det behovet. Inte blunda och hoppas att allt ska bli som i Bullerbyn anno 1900.

Vi måste lära oss leva med droger, med det sagt, betyder det INTE att vi INTE ska arbeta för att reducera dess användning, på samma sätt som vi idag arbetar förebyggande och med skadelindring när det gäller alkohol och tobak.

En nollvision för skador och dödlighet i samband med användning av droger vore betydligt mer modernt och klädsamt, kära ministrar.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

Moderat glädje efter stoppat sprututbyte