DEBATT: Marknadshyror är det sista Stockholm behöver

Det som behövs är en bostadspolitik för att bygga fler hyresrätter med överkomliga hyror, samtidigt som vi skyddar äldre hyresrätter från ombildningar och utförsäljningar. Vi behöver däremot inte ännu högre hyror i nybyggda hyresrätter, skriver oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

  • Publicerad 14:22, 30 apr 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I dagarna blev det klart att regeringen sätter igång en utredning om att införa marknadshyror i nybyggda hyresrätter – mitt i en global pandemi när allt fokus borde ligga på att hjälpa människor genom de svåra mänskliga och ekonomiska konsekvenserna av virusets snabba spridning. Det här är särskilt dåliga nyheter för Stockholm som redan nu brottas med höga hyror i nyproduktionen som väldigt få har råd att betala.

Stockholm har en akut brist på bostäder och det som framförallt saknas är hyresrätter som också en timvikarie inom äldreomsorgen, busschaufför eller ensamstående förskollärare har råd att betala. Istället tvingas människor ut på den osäkra andrahandsmarknaden eller får tränga ihop sig i för små lägenheter, någonting som vi de senaste veckorna har fått erfara kan få livshotande konsekvenser. Situationen riskerar dessutom att förvärras ytterligare av den borgerliga majoritetens ombildningar av äldre hyresrätter med förhållandevis låga hyror.

"Kan inte ha två parallella hyressystem"

Men marknadshyror i nyproduktion är inte ett svar på de här problemen. Det finns väldigt lite som tyder på att bostadsbyggandet skulle öka av att hyressättningen släpps helt fri. På bostadsrättssidan får marknadskrafterna spela helt fritt, men även där byggs det för lite. Det är snarare så att byggherrarna bromsar sitt byggande när för många lägenheter riskerar att komma ut på marknaden samtidigt och priserna därför sjunker. Den situationen vill vi inte hamna i när det kommer till byggande av nya hyresrätter.

Den här utredningen rör i första hand bara nybyggda hyresrätter – men de flesta bedömare förstår att det på sikt kommer att innebära högre hyror på hela bostadsmarknaden. Man kan inte ha två parallella hyressystem på samma bostadsmarknad. För Stockholms del skulle det betyda kraftigt höjda hyror i alla stadsdelar, eftersom bristen på bostäder finns överallt. För två år sedan tog till exempel Ramboll fram en rapport för Hyresgästföreningen som konstaterade att ett införande av marknadshyror skulle höja hyrorna med uppemot 50 procent i Stockholm.

Vänsterpartiet kommer göra allt för att stoppa förslaget om marknadshyror när det väl kommer till riksdagen – om det krävs är vi till och med beredda att fälla regeringen för det. Det som behövs är en bostadspolitik för att bygga fler hyresrätter med överkomliga hyror, samtidigt som vi skyddar äldre hyresrätter från ombildningar och utförsäljningar. Vi behöver däremot inte ännu högre hyror i nybyggda hyresrätter.