Veronica Palm (S), vice nämndordförande, och Ulf Walter (S), tidigare nämndordförande, i Enskede-Årsta-Vantör skriver om rivningen av södra Snösätra. Foto: Privat

DEBATT: Majoriteten slarvar bort Snösätra

Snösätra behandlas styvmoderligt av de styrande politikerna. Det menar Socialdemokraterna i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, som efterlyser en plan för området.

  • Publicerad 16:04, 2 sep 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är faktiskt uselt att gnälla på att förorterna är fula och dåliga och samtidigt sabba förutsättningar för dess kreativitet, skönhet och sociala engagemang. I vår stadsdel – Rågsved – är det precis vad som sker.

Nej, vi tänker inte på privatiseringen av centrum eller övermålningen av den stora väggmålningen vid fritidsgården. Den här gången är det Snösätra som ligger i direkt anslutning till Rågsved, som behandlas styvmoderligt av de styrande politikerna.

Inom området finns spår av bosättningar sedan århundraden tillbaka som kan bidra till att ge ett sammanhang för de som bor i Rågsved idag. Där finns ett helt nyinrättat naturreservat med spångar och stigar för den som vill komma in till platser med rödlistade arter bara en kvarts promenad från Rågsveds tunnelbanestation.

Under sommaren betar får och getter i hagarna som syns från Gillerbackens höghus och på odlingslotterna i Snösätra trädgårdsföreningar möts hundratals människor som odlar grödor från världens alla hörn. Och mitt i detta ligger Snösätragränd, ett gammalt industriområde med vida omtalad gatukonst av internationell klass, en dynamisk kultur- och mötesplats och inte minst en stolthet som sätter vår förort på kartan långt utanför både stadens och landets gränser.

Under förra mandatperioden, med ett röd-grön-rosa styre i Stockholm, fattades beslut om Natur- och Kulturpark Snösätra och ett ambitiöst dialogarbete med både boende och andra berörda i området genomfördes. Efter maktskiftet har arbetet tappat fart. Vi har i opposition ställt krav och följt upp, men med minimalt intresse från den grönblå politiska majoriteten. Vi trodde det bara var ointresse, men nu påbörjas rivningar. Utan att det finns en plan för området som helhet.

"Baklängespolitik"

Södra delen av Snösätragränd, ungefär en tredjedel av området, ligger inom naturreservatet och är gammal industri- och upplageplats. Därför krävs en större sanering av marken, men det betyder inte automatiskt rivning. Vår vision är att natur och kultur ska kunna integreras för att berika varandra.

I de gamla industrilokalerna som nu hotas av rivning skulle det mycket väl kunna vara kafé, scen, informationsstuga, öppna ateljéer eller annan typ av verksamhet som fungerar i ett naturreservat.

Just detta är vad en plan för området ska innehålla. Självklart måste den planen finnas på plats innan det görs ogenomtänkta förändringar. Att riva först och sedan bestämma hur området ska användas är baklängespolitik. Det omöjliggör att använda de gamla fastigheterna till något bra för hela området.

Vi är oroliga för att den grönblå politiska majoriteten i Stockholm slarvar bort något riktigt bra i Rågsved genom att inte se all den positiva kreativitet och starka engagemang som finns här. Processen kring Snösätra Natur- och Kulturpark måste återupptas innan några oåterkalleliga förändringar av området görs och dialogen med boende och andra aktörer behöver stärkas. Vi som bor här ute är stolta över vår kulturhistoria, över hela punktiden och allt det Rågsved stod symbol för då.

Låt oss få behålla och utveckla vår kultur med en unik Natur- och Kulturpark som kan vara till glädje för området och för oss, men också för så många fler.

Högljudda protester mot rivningen av Snösätra