"Hänvisningar till hårdare straff är det enda som det grönblåa styret har till svar", skriver Anna Rantala Bonnier (Fi) och Lisa Palm (Fi). Foto: John Guthed/Hanna Wigerdal

DEBATT: Majoriteten måste ta ansvar för det dödliga våldet

Det dödliga våldet i Stockholm är ett resultat av dåliga politiska prioriteringar, skriver Feministiskt initiativ i Stockholm. Nu har kommunpolitiken en avgörande roll för att vända utvecklingen.

  • Publicerad 16:22, 8 sep 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Igen, igen och igen. Snart kan ingen längre räkna hur många döda, hur många tårar och hur mycket förlust som har drabbat Järva. Området som har varit oerhört utsatt är nu åter i sorg efter de senaste veckornas skjutningar. Barn och unga drabbas hårt, de blir vittnen, offer och gärningsmän. Det grova våldet kryper ned i åldrarna.

I förra veckan sa Benjamin Dousa (M), ordförande för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, att man gör vad man kan med kameraövervakning och ordningsvakter. Partikollegan Anna König Jerlmyr som är högst ansvarig i staden säger till SVT att staden gör sitt. Även när vi i Feministiskt initiativ ställde frågan under senaste kommunfullmäktige om vad den grönblå majoriteten gör för att förebygga våldet var hennes svar att det åtminstone inte är lika illa som 2017 då 19 personer miste livet. Åtta månader in på 2020 har 15 personer dödats, 25 skadats och flest skott hittills avlossats. Ren förnekelse och hänvisningar till hårdare straff är det enda som det grönblåa styret har till svar.

Vi ställer oss frågande till hur ledande moderater i stadshuset och stadsdelen Rinkeby-Kista så nonchalant kan lägga ansvaret någon annanstans? Det dödliga våldet har inte uppstått ur ett vakuum utan är ett resultat av dåliga politiska prioriteringar som har lett till nedmonterad samhällsservice och betydande besparingar i välfärden. De unga män som nu skjuter varandra i Stockholm är inga duvungar och ska lagföras för de fruktansvärda brott de begått. Men vi måste komma ihåg att de inte vaknade en morgon och var mördare.

"Måste vända utvecklingen"

Vad vi måste göra är att vända utvecklingen och där har kommunpolitiken en avgörande roll.

Vi behöver tidigt stötta föräldrar i utsatta livssituationer, både praktiskt och ekonomiskt.

Vi behöver hjälpa kvinnor och barn att fly från våldsamma hem så att unga inte växer upp och normaliserar våld och machokultur. Vi behöver skapa hopp och framtidstro hos unga så att de väljer en framtid av arbete och utbildning framför våld och vapen. Vi behöver mer poliser som tillsammans med socialtjänsten och civilsamhället klarar den svåra balansen med förebyggande insatser, dialog och samtidigt tydligt markerar att våld inte är acceptabelt.

Därför blir vi så arga, upprörda och på riktigt besvikna när de som valts att styra Stockholm och en av dess mest utsatta stadsdelar inte tänker lyfta ett finger för att försöka förhindra att fler unga män mördas eller mördar. För det är tydligen någon annans ansvar, helst någon från ett helt annat parti.

Och till Anna König Jerlmyr och Benjamin Dousa vill vi säga: så länge det skjuts och mördas i vår stad har ingen ”gjort sitt”.

Ung man död efter skjutning i Rinkeby