Det finns mycket jag är stolt över som vi åstadkommit i Stockholms stad de senaste fyra åren. Historiskt stora satsningar på trygghet, skola och äldrevård, samtidigt som vi både lyckats sänka skatten och vända utvecklingen av stadens växande skulder.

Fler med gymnasiebehörighet

Rent konkret innebär det att fler elever på Järva i dag går ut med gymnasiebehörighet än när vi tillträdde, och att stockholmarna har mer kvar i plånboken att leva på vid slutet av månaden.

Men det var då och nu är nu. Det här valet handlar inte om vad vi har gjort utan om vad vi och våra politiska motståndare vill göra framöver, och i grunden om vilket av de två koalitioner som kan komma att styra Stockholm som du tror är bäst lämpad att lotsa staden genom vad som ser ut att bli några tuffa år framöver. En koalition ledd av Moderaterna eller av Socialdemokraterna?

En månads matkostnader

För Moderaterna är det alltid viktigt att hushålla med skattebetalarnas pengar och värna hushållens ekonomi. I tider av stigande räntor, mat- och elpriser, och med en lågkonjunktur runt hörnet, är det extra viktigt.

Då är det värt att betänka att under Karin Wanngårds (S) styre 2014-18 höjdes kommunalskatten med motsvarande en månads matkostnader, samtidigt som staden tvingades låna en miljard kronor i månaden för att det S-ledda styret inte hade kontroll på utgifterna. Dit ska vi inte tillbaka.

Tidigare helomvändningar

Därför är det viktig konsumentupplysning att berätta hur Socialdemokraterna ställer sig till höjda skatter. För även om Magdalena Andersson dementerar att Socialdemokraterna kommer införa en fastighetsskatt har man tidigare gjort helomsvängningar när förhandlingar krävt det i frågor där det tidigare funnits ett definitivt nej. Senast i partiets inställning till NATO, men också i frågan om kärnkraft, LAS och marknadshyror vid nyproduktion.

Förutom samarbetspartierna vill stora delar av den socialdemokratiska rörelsen återinföra fastighetsskatten. Socialdemokraterna i Stockholms stad har stämmobeslut på att fastighetsskatten ska återinföras, klubbat för bara ett drygt år sedan.

Vill beskatta boende

Det är alltså den linje som Karin Wanngårds partidistrikt vill ska bli verklighet om Magdalena Andersson får fortsätta som statsminister. Karin Wanngård själv tycker att ägt boende bör beskattas mer och att Socialdemokraterna nationellt bör lägga sådana förslag. Hon har även sagt att ränteavdragen bör fasas ut.

Vad skulle då detta innebära för en stockholmsfamilj boende i en genomsnittlig villa? Ihop med skattehöjningar på bland annat arbete skulle en återinförd fastighetsskatt på samma nivå som sist och ett halverat ränteavdrag innebära över 100 000 kronor i skattehöjningar per år. Det vore förödande.

Garant mot höjda skatter

Mot detta står Moderaterna. Vi är en garant mot höjda skatter i Stockholm och vill på nationell nivå stärka hushållens ekonomi. En tvåbarnsfamilj i Stockholm med genomsnittslöner, skulle med vår politik få 24 000 kronor mer över per år. När hushållens kostnader för el, mat och räntor stiger kraftigt, är det pengar som skulle göra stor skillnad.

Precis som för hushållen väntar dystrare tider med högre räntor för staden. En enda procents höjd ränta på stadens skuld innebär hundratals miljoner i ytterligare räntekostnader. Det är pengar som borde gå till välfärden, till fler lärare och till äldreomsorgen. Inte till onödigt dyra räntebetalningar, därför är det så viktigt att stadens skuld fortsätter minska.

Ordning och reda i ekonomin

Vi har under den gångna mandatperioden visat att vi kan sänka skatten, öka skatteintäkterna och minska stadens skuldökningstakt *). Så om man vill ha ordning och redo i ekonomin, både för hushållen och för staden som helhet, då är det Moderaterna man bör lägga sin röst på senast den 11 september.

___

*) MODERATERNA HAR KORRIGERAT: I den ursprungliga versionen av artikeln användes felaktigt ordet skuldsättning när man menade skuldökningstakt. M-kansliet har i efterhand inkommit en korrigering och ändrat ordvalet, red:s anm.