Vi anser att Stockholms stad ska dra tillbaka sitt guldfärgade täcke och i stället utlysa en ny konsttävling, skriver Gabriel Kroon (SD). Foto: Visionsbild Stockholms stad/Pressbild Region Stockholm

Debatt: Lyssna på terrordådets offer i valet av minnesmonument

Varken anhöriga eller medborgarna getts möjlighet att delta i valet av konstverk som ska pryda Sergels torg till minne av terrordådet på Drottninggatan. Vi anser att Stockholms stad ska göra om och göra rätt, skriver Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Stockholms stad.

  • Publicerad 06:15, 10 maj 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Genom att ta inspiration från arbetsgången med tidigare minnesmonument kan vi få en folkligt förankrad konst, på riktigt.

Nyligen presenterades det tilltänkta konstverket som ska minnas terrordådet och dess offer på Drottninggatan den 7 april 2017. Verket kallas för ”fredad plats” som består utav ett guldfärgat täcke och ska placeras på Sergels torg.

Tyvärr saknar konstverket inte bara symbolik till attentatet utan än värre så har de lokala kulturexperterna i Stockholms stad varken involverat offrens anhöriga eller övriga stockholmare vid urvalet av konstverket.

Estonia och tsunamin

Vid tidigare katastrofer och olyckor har minnesmonument satts upp för att hedra offren och därtill utgöra minnesplats för de anhöriga. Efter både Estoniakatastrofen 1994 och tsunamin 2004 utlyste statens konstråd en tävling där konstnärer fick skicka in förslag på hur ett minnesmonument skulle kunna se ut.

Med i proceessen

De anhöriga fick komma in med synpunkter och de omkomna gavs möjligheten att få sitt namn inristat vid minnesplatsen efter godkännande av anhöriga. Resultatet blev vackra minnesmärken som är belägna ute på Djurgården. De anhöriga fick vara med i processen och gavs en koppling till det slutgiltiga verket. 

Begränsad symbolik

Till skillnad från tidigare minnesmonument är det beklagligt att varken anhöriga eller medborgarna getts möjlighet att delta i urvalet av konstverk som ska pryda Sergels torg. Stockholms stads kulturexperter har själva valt konstverket och minnesplatsen: ett guldfärgat täcke med begränsad symbolik till händelsen som den ska representera. 

Gör om - gör rätt

Vi anser att valet av konstverk måste göras om och göras rätt. Stockholms stad ska dra tillbaka sitt guldfärgade täcke och i stället utlysa en ny konsttävling där som annonseras tydligt i medier samt involverar både anhöriga och övriga stockholmare. Genom att ta inspiration från arbetsgången med tidigare minnesmonument, kan vi få en folkligt förankrad konst, på riktigt!