Enligt en undersökning i SVT från i somras ville nära 6 av 10 av socialdemokratiska kommunalråd införa skatt på fastigheter. Flera tunga S-distrikt, bland andra Socialdemokraterna i Stockholm, drev detta inför kongressen, där hela 43 olika motioner tog upp frågan. Förslagen röstades ner den gången, men hur blir det nu, när man ska samarbeta med Vänsterpartiet?

Kärt barn har många namn, därför kallas fastighetsskatten även för “lyxlivsskatt”, “lyxbostadsbeskattning”, “nivåreglerad fastighetsavgift”, “rättvisare fastighetsbeskattning” och “modern fastighetsbeskattning” när Socialdemokraterna behandlar frågan.

Stockholmare betalar mest

Förutom att betala landets allra högsta bostadspriser betalar bostadsägare i Stockholmsområdet även mest när det gäller procentuell stämpelskatt, pantbrevsavgifter eller för den delen reavinstskatt, den dagen man säljer. 

Den skadliga fastighetsskatten togs bort 2008 av den dåvarande borgerliga regeringen och ersattes med en kommunal avgift. Det är kanske lätt att glömma vilka konsekvenser fastighetskatten fick för en stor skara människor. Den tvingade folk att flytta från sina bostäder då skatten rusade i takt med taxeringsvärdena, inte sällan på grund av så godtyckliga faktorer som en förlängd diskbänk eller att grannen sålt dyrt.

Uppfyller inte löften

Januariavtalet har fallit och Socialdemokraterna har nu lovat ett aktivt och nära samarbete med Vänsterpartiet. Både inför och efter nästa val. Vänsterpartiet är en stor förespråkare av höga skatter och fastighetsskatten är inget undantag. Även Miljöpartiet vill se högre skatter som inkluderar bostäder.

Magdalena Andersson skriver i en nyligen publicerad ekonomisk rapport från en arbetsgrupp i Socialdemokraterna att hon vill höja både reavinstskatten och fasa ut ränteavdragen. Magdalena Andersson har sagt att hon inte vill återinföra fastighetsskatten. Hennes facit att uppfylla löften är dock mycket svagt.

Skenande bostadskostnader

Inför valet lovade hon att inte höja bensinskatten, en skatt som höjts i snart sagt varje budget sedan hon blev finansminister. Senast i december röstade hon för en ytterligare höjning 2022. Varför ska då någon lita på löftet om att inte återinföra fastighetsskatten?

I ett läge med skenade kostnader för bostadsägare, inte minst energipriser, som till stor del är orsakade på grund av politiska beslut, som att lägga ner fullt fungerade fossilfria kärnkraftsreaktorer, vore det mycket kännbart för bostadsägare med en återinförd fastighetsskatt. 

Kärnkraftsreaktorer kunde stängas i förväg för att gå Miljöpartiet till mötes. Frågan är vad Magdalena Andersson kan tänka sig att kompromissa bort nästa gång, för att få tillgång till makten.