I Stockholm väljer Liberalerna att sälja fullt fungerande skolor, såsom Västbergaskolan, till högstbjudande. Allt för att blidka de stora skolkoncernerna, skriver de fyra vänsterpartisterna. Foto: Perikles Ladopoulus Nalbantis

Debatt: Liberalernas ord om skolan ekar tomt

Trots att all forskning pekar på att det skadar skolan försvarar Liberalerna systemet med marknadsskolor. Det håller inte, det är dags att L står för sina fina ord, skriver fyra vänsterpartister i Stockholms utbildningsnämnd.

  • Publicerad 06:15, 9 dec 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det går inte att skära ner och hoppas att de enskilda skolorna kan trolla för att lösa problemen.

Besparingar, utförsäljningar och marknadslösningar. Så kan Liberalernas skolpolitik i Stockholm summeras. Liberalerna påstår sig ha stora ambitioner för skolan men i realiteten uteblir satsningarna och vi ser istället hur skolorna år efter år ska göra besparingar. Det håller inte, det är dags att stå för sina fina ord.

”Budgetens höga ambitioner backas inte upp av tillräckliga medel trots en uttalad satsning och vilja från den politiska ledningen i Stockholm att ha Sveriges bästa skola.

Så lyder Lärarförbundets omdöme om de blågrönas budget för skolan i Stockholm. Det betyder att budgeten får underkänt av lärarna. Det är inte heller första gången, utan tredje året i rad. Tomma ord är Liberalernas kännetecken när det kommer till skolan.

Marknaden dränerar skolorna

En lång tid av underfinansiering har urholkat den svenska skolan. En anledning är att vi i Sverige tillåter riskkapitalister att plocka ut skattepengar ur skolan. Och trots att all forskning pekar på hur det skadar skolan försvarar Liberalerna systemet med marknadsskolor.

I Stockholm väljer de dessutom att sälja fullt fungerande skolor, såsom Västbergaskolan, till högstbjudande. Allt för att blidka de stora skolkoncernerna.

Lärarna kan inte arbeta snabbare

Hur ser då siffrorna ut? Jo, när man läser den blågröna majoritetens budget så är det tydligt att de lovar oxfilé men tänker betala för pyttipanna. Tyvärr är det inte möjligt. Lärarna kan inte arbeta snabbare och samtidigt ge samma goda undervisning för att eleverna ska uppnå kunskapskraven.

Öka antalet lärare

Vi i Vänsterpartiet menar att alla partier, både till vänster och till höger, måste göra rejäla satsningar på skolan. Det går inte att skära ner och hoppas att de enskilda skolorna kan trolla för att lösa problemen. Konkret behövs pengar för att minska elevgrupperna och öka antalet lärare. Satsningar som ger lärarna och rektorerna bättre förutsättningar att fokusera på undervisningen och det pedagogiska ledarskapet.

Att ge våra barn goda förutsättningar att skapa sin framtid är det minsta vi kan göra för att skapa ett bättre och tryggare Stockholm. Det börjar med att vi satsar pengar på skolorna – inte drar undan mattan för elever och lärare.