Låt bussarna fotografera felparkerade bilar så att de sen kan bötfällas, skriver MP. Foto: Ludwig Estedahl

DEBATT. Låt SL-bussar fotografera felparkerade bilar

Det fungerar utmärkt i New York, nu är det hög tid att det införs i Stockholm, skriver Tomas Eriksson (MP), Miljö- och kollektivtrafikregionråd.

  • Publicerad 12:42, 14 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I New York har de installerat kameror i bussar som kan fota och bötfälla felparkerade bilar som står i vägen för bussarna. Det har vi länge velat ha på SL-bussarna i vårt län. Tyvärr har den nuvarande och tidigare regeringar inte sett till att göra den lagändring som krävs för att det ska vara möjligt. Det arbetet verkar gå långsamt och det sinkar 100 000-tals bussresenärer i vårt län varje dag.

I en modern storstadsregion kan inte felparkerade bilar få stå i vägen för bussresenärer som har bråttom till jobb och hämtning på förskola. 

Att få bättre fart på bussarna i vår region är min främsta prioritering som Regionråd. Det här är bara en av flera åtgärder som måste till. Det behövs fler busskörfält, mer grönt ljus för bussarna och att bussresenärerna prioriteras högre i vårt län. Det är inte rimligt att bussresenärer sitter fast i bussar parkerade i bilköer och bakom felparkerade bilar.

Det är viktigt för resenärerna, men också för att de satsningar vi gör på fler bussar ska få effekt. Kommer bussarna inte fram innebär fler bussar bara att de riskerar att åka på led efter varandra. Då spelar det i princip ingen roll hur många bussar vi sätter in. 

Trängsel är den största utmaningen för busstrafiken och vi har därför höjt farten i arbetet för bättre framkomligheten, nu förväntar jag mig att regeringen fixar lagstiftningen så vi kan fota felparkerare från bussen. Vad väntar vi på?