Den tänkta försäljningen av 1177 Vårdguiden till Kry kan bli slutet för grönblått styre i Regionen, hoppas S-märkta Laboremus. Foto: Mostphotos

Debatt: Låt Kry sänka den borgerliga majoriteten

Kan Kry bli frågan som får väljarna att överge de borgerliga i nästa års val till Region Stockholm? Det hoppas S-märkta studentorganisationen Laboremus i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 26 feb 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det har malt på och malt på i snart ett och ett halv decennium. Det borgerliga regionstyret i Stockholm alltså. För kanske första gången har det nu stött på ordentlig patrull. Kan det vara slut snart?

Misslyckade privatiseringar har avlöst varandra. Det senaste påhittet var att sälja 1177 Vårdguiden till det digitala vårdbolaget Kry. Turerna runt detta verkar dock tagit hårdare än vanligt på regionstyret. Att de nu kanske tvingas backa från en sån här reform är stort. De fick högljudd kritik även när de skulle privatisera Bromma sjukhus mitt under pandemin, men gick vidare med det ändå. Här tog det dock stopp.

Bestått av goretex

Tidigare har allt runnit av dem. Man har kunnat attackera dem för vilka privatiseringar eller korruptionsskandaler som helst. Det har inte spelat någon roll. Vid nästa val har stockholmarna ändå vandrat till vallokalen och välsignat de borgerliga med fyra år till.

Att Filippa Reinfeldt fick toppjobb på vårdbolaget Aleris som hon tidigare varit med och sålt ut Stockholms sjukvård till brydde sig ingen om. Irene Svenonius som idag leder styret vägrade att granska alla upphandlingar kopplade till Nya Karolinska, hennes man var nämligen upphandlingschef. Det fick inga konsekvenser. Det är som att de bestått av goretex. Ingenting har fastnat.

Kratta manegen

Efter att regionen nu försökt kratta manegen för Kry att köpa Vårdguiden har det varit annorlunda. I slutet av januari kom det fram att det borgerliga styret hållit hemliga möten med Kry och bland annat möjliggjort för 1177 att hänvisa direkt till bolaget i samtal med medborgarna. Kritiken har efter det vuxit sig starkare.

Att just denna fråga blir extra svår för borgerligheten att driva igenom är kanske egentligen inte så konstigt. Det kan vara svårt även för den mest insatte att förstå vad som hänt under bygget av Nya karolinska – upphandlingar, korruption, konsultbolag och fakturor hit och dit. Vårdguiden har dock alla stockholmare någon koppling till. Man vet vad det handlar om. Man förstår dessutom att det kanske inte är smart att sälja hela verksamheten till ett och samma privata vårdbolag.

Uppenbart korkat

Kanske är anledningen alltså att denna försäljning är så uppenbart korkat. Kanske är det så. Eller så har bägaren helt enkelt svämmat över. Hur det än är kan det få ett slut snart. De borgerliga kan inte få hålla på i 4 år till.