För många barn innebär julen inte det lugn som den borde, skriver insändarskribenterna. Foto: Daniel Gual/Mostphotos

Debatt: Låt alla barn få fira en jul i frid

Den här julen blir speciell för oss alla, men särskilt påtaglig för de som lever i destruktiva hemmiljöer, skriver Kristdemokraterna och Rädda Barnen i Haninge.

  • Publicerad 10:17, 21 dec 2020

Julen närmar sig och det är en högtid värd att fira. En högtid som de flesta av oss kopplar till god mat, julklappar och framförallt fridfull tid med släkt och familj. Allt det som bildar ljusa minnen och som formas i barndomen. Men så ser det inte ut för alla. Idag lever tusentals barn i destruktiva hemmiljöer som kan innefatta missbruk, psykisk ohälsa och psykisk eller fysisk misshandel. Detta riskerar att göra sig extra påmint under julen.

Den här julen blir speciell för oss alla, men särskilt påtaglig för de som lever i destruktiva hemmiljöer. Nyligen rapporterade Haninge kvinnojour att man mottagit en dubblering av samtal sedan pandemins utbrott och både polis och socialtjänst har larmat om ökat antal ärenden rörande våld i hemmet.

Detta är ett av våra stora samhällsproblem, som måste belysas ännu mer. Det finns många goda krafter som verkar för alla barns bästa, i synnerhet ideella föreningar. Rädda Barnen ger stöd och skydd till barn som har problem men försöker främst få beslutsfattare att göra mer i dessa frågor.

Vi från politiken stöttar i vår tur civilsamhället och försöker kontinuerligt rusta socialtjänsten och fördjupa samverkan med polisen. Men politikens makt har begränsningar.

För att alla barn ska kunna få den jul de är förtjänta av krävs ansträngningar från hela samhället, inte minst på individnivå. Allt börjar i hemmet och föräldraansvaret kan inte understrykas nog. Befarar man att ett barn man känner till far illa, är civilkurage en plikt att visa och som privatperson kan du alltid göra en orosanmälan anonymt till socialtjänsten. Många barn som blivit utsatta för saker säger i vuxen ålder att vuxna såg men inget gjorde.

Pandemin gör att vi alla får fira en annorlunda jul. Men för många barn blir den en årlig påminnelse om misär och en svikande vuxenvärld. Låt oss därför alla hjälpas åt för att göra framtida jular ljusare för dessa barn.

Hit kan du vända dig

BRIS (Barnens rätt i samhället)

Socialtjänsten i Haninge kommun, mottagning för barn och unga tel 08-606 79 96 vardagar

Socialjouren tel 020-708003 alla dagar

Fältassistenterna i Haninge tel 076-117 46 60

Haninge Ungdomsjour se deras hemsida www.haningeungdomsjour.se

Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling tel. 08-698 90 00

Vid akut hjälp eller pågående brott ring alltid 112

Man kan som barn och ungdom alltid vända sig till elevhälsan i sin skola.

Visa merVisa mindre